weby pro nejsevernější čechy

Sendigova kašna (Sendigbrunnen) v Bad Schandau

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na náměstí (či spíše rozšířené ulici Marktplatz) v Bad Schandau stojí uprostřed Sendigova kašna.

Wiki o ní informuje:

Pískovcovo-bronzová kašna s prvky historismu a secese na náměstí saského lázeňského města Bad Schandau. Její výstavbu v roce 1896 financoval místní hoteliér Rudolf Sendig (1848–1928).

Přípravy na obnovu kašny v původní podobě přišla v roce 1994. Měla se tak stát jedním ze symbolů obnovovaného centra lázeňského města. Obnově předcházel historický průzkum, během něhož byly neúspěšně hledány prameny v regionálních i celostátních archivech. Příprava rekonstrukce byla v roce 1995 svěřena drážďanskému sochaři Eberhardu Wolfovi (* 1938). Ten v dalších letech shromáždil dostatek pramenů (fotografie, zprávy a popisy) a v roce 1998 vytvořil model v měřítku 1:10. V únoru 2008 byl založen Podpůrný spolek Sendigova kašna Bad Schandau. Krátce nato odlila společnost Kunstgießerei Lauchhammer bronzovou vanu pro horní část kašny, která byla osazena v roce 2009. Sochy na vrcholu fontány byla doplněny v létě 2011. Slavnostní odhalení rekonstruované kašny proběhlo 4. září 2011.

Sendigova kašna je chráněná jako kulturní památka pod číslem 09222255.

Samotná kašna je kruhového tvaru. Použitým materiálem je pískovec. Kašna je osazená na vyvýšeném čtvercovém stupni. Vnitřek kašny tvoří na podstavci nesená bronzová kašna, na které je umístěno bronzové sousoší.

Series Navigation<< Kašna se sochou svatého Floriána v Chomutově na náměstí 1. májeKašna Herkulesbrunnen v Žitavě >>
Tagy