weby pro nejsevernější čechy

Kašna v parku v Sadové ulici v Dolní Poustevně

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

V parku, rozkládajícím se mezi ulicemi Sadová a Nad Parkem v Dolní Poustevně, je v jeho severní části kašna.

Jak ukazují starší fotky, prošla kašna velkou proměnou:

V této podobě ji zachycuje nejen Panorama Seznamu (street view pro mapy.cz), ale i evidenční záznam ze začátku roku 2020 na webu Drobné památky. Během tohoto roku však prošla přestavbou, kterou připomíná letopočet na jejím obvodu na ozdobných kachlíkách, a také povinná tabulka o financování ze zdrojů EU. Nový vnitřek kašny, vyměněné zábradlí, na horní hraně cosi jako dřevěné lavičky, vrchní hmota kašny obložena barevnými kachly, spodní dřevem.

V prosincovém čísle městských novin lze číst:

V rámci EU-Projektu „Společně dodat životu barvu“ se během celého léta setkávala skupina mládeže z Dolní Poustevny a Hohnsteinu a společně pod dohledem odborníka tvořila v keramické dílně obklady, kterými byla poté zkrášlena kašna v parku za poštou. Žáci se tak nejen něčemu novému přiučili, ale též se blíže poznali a procvičili si své jazykové znalosti. Doufáme, že se budou moci uskutečnit brzy i další podobné akce – přínosné nejen jednotlivci, ale i nám všem.
Jménem iniciátorů:
Mgr. Martina Böhme

O pár stránek dál:

Další, menší investicí, je rekonstrukce kašny v našem parku. I kašna letos bude dokončena. Věřím, že udělá radost především dětem, díky své barevnosti a zajímavosti, ale na své si přijdou snad i dospělí. Kašna dostane kromě nového obložení, zábradlí a fólie, také novou fontánu. Zde bych moc rád poděkoval Honzovi Královi, který nad výrobou kachlí, truhlíků a ozdob přímo do vody strávil spoustu času. Skvělá práce Honzo! Tento projekt je vůbec zajímavý tím, že se na něm podílí mnoho místních řemeslníků a umělců. Zábradlí pro nás připravil Pavel Šťastný, věci ohledně elektřiny zařídil Karel Učeň, práci s vodou a fontánou měl také Mirek Gruntorád, nemalý čas při přípravách u kašny strávili také zaměstnanci městského úřadu a zaměstnanci Petra Kalčíka. Závěrem si dovolím poděkovat také paní Böhmové s panem Jordánem, kteří přislíbili finanční příspěvek na spoluúčast města, paní Böhmová také zařizovala hladký průběh při tlumočení s naším projektovým partnerem, městem Hohnstein. Abych výčet díků dovedl k dokonalosti, poděkování patří také zaměstnancům v kancelářích městského úřadu, kteří celou akci administrují. No vidíte, „malá akce“ a kolik lidí se do ní zapojí. Mám z toho radost!!!
Robert Holec,
starosta města

O projektu na webu města:

Euroregion Labe schválil realizaci projektu „Společně dodat životu barvu!“ a poskytl Městu Dolní Poustevna dotaci ve výši 9 871,08 Eur. Cílem akce je přeměnit stávající kašnu v centrálním parku v umělecké dílo, které vzbudí pozornost návštěvníků a obyvatel města Dolní Poustevna a bude jim tak ještě dlouho přinášet radost. Kašny již odedávna vzbuzovaly v lidech fantazii a jsou především centrálním místem setkávání ve městech. Tento projekt spojí umělecky nadané osoby, vč. mládeže z obou stran hranice. Ti společně vytvoří návrhy nové podoby kašny, které bude následně posuzovat a schvalovat odborná komise.

Fotodokumentace rekonstrukce zde ->

Bohužel nikde ani slovo o tom, kdy se kašna v parku ocitla ve své původní podobě a kdo byl jejím tvůrcem. Snad na její vznik odkazuje letopočet 1912.

Series Navigation<< Kašna s pítkem na Tržním náměstí v LiberciKašna v lázeňském parku v Bílině-Kyselce >>
Tagy