weby pro nejsevernější čechy

Kašna na Poštovním náměstí v Aši

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na vydlážděném prostranství v malém parčíku na Poštovním náměstí v Aši stojí kašna s trojicí lipanů.

Chrlič v podobě tří lipanů odkazuje na městský znak Aše – městu totiž údajně dala jméno právě tato ryba s charakteristickou hřbetní ploutví, lipan podhorní, které se německy říká Äsche (nyní na Ašsku vůbec nežije).

Proč jsou lipani tři? Jedno z vysvětlení se vztahuje k nejstarší ašské pečeti z roku 1635. Od roku 1622 stál v Aši nový evangelický kostel svaté Trojice. Svatá Trojice se ikonograficky může znázorňovat třemi přes sebe zkříženými rybami. Úplně stejně, jako na pečeti z roku 1635. Ryby jsou totiž jedním z nejstarších symbolů křesťanství a číslo 3 znamená tři podoby. Otce, syna a ducha svatého,“ doplnila kurátorka Muzea Aš Monika Hlaváčková s tím, že podobu tří nad sebou plujících ryb získal znak až v pozdější době.

Tři lipani zdobí i novou kašnu na Poštovním náměstí. „Když ji sochař pro město tvořil, chtěl do kamene vytesat podobu skutečného lipana. Jenže nemohl žádného sehnat. Nakonec jako umělecká předloha posloužili lipani mražení, které se mu podařilo koupit v jakémsi rybářství,“ zavzpomínal mluvčí města Aš Milan Vrbata.

Kašna pochází z roku 2004. Podstavec pod rybami je ze žuly, lipani jsou z bronzu. Celou realizaci navrhla a provedla společnost ART KODIAK Rokycany (Marcel Hron, Jiří Fiala, oba akademičtí sochaři a restaurátoři) v roce 2004, ovšem není jasné, kdo z nich konkrétně.

Každý z chrličů – lipanů stříká vodu do „vlastního“ bazénu, celek má kruhový půdorys.

Series Navigation<< Kašna v České KameniciPramen svatého Václava v Semilech >>
Tagy