weby pro nejsevernější čechy

Merkurova kašna v ulici 28. října v Olomouci

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na rušné křižovatce ulice 28. října a 8. května blízko kostela sv. Mořice v Olomouci stojí Merkurova kašna.

Městský web o této kašně informuje:

Merkurova kašna z roku 1727 je považována za umělecky nejkvalitnější ze souboru olomouckých barokních kašen. Socha antického patrona obchodníků a ochránce pocestných Merkura je dílem sochaře Filipa Sattlera. Merkur drží v pravici zlacenou hlasatelskou berlu (caduceus) – jeden ze svých atributů. Vertikální pojetí postavy s rozevlátou drapérií se blíží tvorbě předního představitele římského vrcholného baroka  – Gianlorenza Berniniho. Kašna je velmi zdařile zakomponována do prostoru rušné křižovatky.

Kašna je kulturní památkou:

Kašna se sousoším je součástí unikátního souboru olomouckých barokních kašen s důmyslným ikonografickým programem. Jejich rozmístění do ústí ulic a křižovatek je dokladem barokního urbanismu.

Kamenná nádrž na vodu má půdorysnou formu kruhu konkávně a konvexně zprohýbaného. Uprostřed nádrže jsou tři pilíře, na nich spočívá kruhová podnož ve tvaru skaliska. Z něho vyčnívají na třech stranách hlavy delfínů. Postava Merkura v nadživotní velikosti. V šroubovitém pohybu se vztyčenou pravicí držící symbol obchodu.

Kašna se stala nedílnou součástí veřejného prostoru historického jádra města. Námět kašny souvisí s Merkurovu rolí patrona obchodu a s oslavou města jako obchodního centra. Sochařská výzdoba je vynikajícím dílem předního barokního sochaře Filipa Sattlera.

Series Navigation<< Neptunova kašna na Dolním náměstí v OlomouciCaesarova kašna na Horním náměstí v Olomouci >>
Tagy