weby pro nejsevernější čechy

Kašna se sochou Venuše a Amora ve Valdštejnské zahradě v Praze

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

V pražské Valdštejnské zahradě se nachází několik různých kašen, přímo před budovou Valdštejnského paláce je umístěna kašna se sochou Venuše a Amora.

Památkově chráněná kašna (součást areálu Valdštejnské zahrady) je tvořena větším bazénem čtvercového půdorysu, v jeho středu je sokl nesoucí kovovou vanu se sochou.

Web o pražských kašnách uvádí:

Kašna s Venuší bývala součástí renesanční zahrady nejvyššího hofmistra Kryštofa Popela z Lobkovic, který si umělecké dílo objednal v roce 1599 do svého někdejšího hradčanského paláce, na jehož místě je dnes palác Šternberský. Autorem bronzové plastiky je norimberský sochař a kovolitec Benedikt Wurzelbauer. Od Lobkoviců získal plastiku pro svou zahradu pražského paláce v roce 1630 slavný válečník Albrecht z Valdštejna. V posledním roce třicetileté války odvezli sousoší švédští vojáci. Poté bylo těleso kašny, někdy po roce 1642, ze zahrady odvezeno na zámek v Duchcově. Ten se po sňatku hraběnky Polyxeny z Lobkovic s Maxmiliánem z Valdštejna stal majetkem právě rodu Valdštejnů. Kašna zde zůstala umístěna na čestném dvoře až do počátku 20. století. Pravděpodobně v roce 1910 bylo těleso kašny odvezeno zpět do Valdštejnské zahrady. Na konci 19. století se také vrátilo vzácné dílo – plastika – zpátky do Čech a v roce 1889 v dražbě získalo originál Uměleckoprůmyslové muzeum. Je vystaven v Obrazárně Pražského hradu. Replika originálu plastiky vznikla v roce 1938 v souvislosti s výstavou Pražské baroko a je opět, i když na jiném místě, umístěna na fontáně ve Valdštejnské zahradě.

Series Navigation<< Kašna s vodotrysky ve Valdštejnské zahradě v PrazeKašna se sochou ryby ve Valdštejnské zahradě v Praze >>
Tagy