weby pro nejsevernější čechy

Zpívající fontána v Mariánských Lázních

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Kdo u ní nebyl a neudělal si selfie, jako kdyby ani Mariánské Lázně nenavštívil. Takřka ikoničtější než kolonáda či prameny je pro město Zpívající fontána.

Weby věnované městu uvádějí:

Jedna z městských dominant. Hraje denně od 7.00 do 19.00 každou lichou hodinu, ve 21.00 a 22.00 hodin včetně projekce s barevným osvětlením. Slavnostní zahájení provozu 30. dubna ve 21 hodin, ukončení provozu 31. října ve 20 hodin.

Zpívající fontánu tvoří kruhový bazén o průměru osmnácti metrů s dvanáctidílnou kamennou plastikou stylizovaného květu se středem z leštěné oceli. Lem fontány, dlažba bazénu i plastika jsou z Liberecké žuly.

Fontána má deset základních střikových systémů: dva jsou vytvářeny třemi sty třiceti tryskami z trubních prstenců po obvodu fontány směřujícími do jejího středu. Dominantní střední střik dosahuje výšky šesti metru, čtyři systémy o několika stech tryskách směřují z kovového středu plastiky k obvodu fontány. Z těchto střiku je možno vytvořit několik desítek kombinací (včetně barevného osvětlení), které se mění podle nastaveného programu počítače který řídí fontánu. Technické zázemí je umístěno v podzemí pod fontánou a tvoří jej strojovna s deseti čerpadly o příkonu 70 kW, akumulační nádrž o objemu 25000 litru vody a elektrická rozvodna. Řídicí místnost s počítačem je umístěna v areálu kolonády.

Fontána byla vybudována v letech 1982 až 1986 péčí Městského Národního výboru v Mariánských Lázních jako součást rekonstrukce promenádního prostoru areálu Maxima Gorkého, a stala se dominantou historického centra Mariánských Lázní. Autorem výtvarného řešení je akademický architekt Pavel Mikšík, architektonickou a technickou spolupráci poskytli ing. arch. dr. Otakar Kuea a ing. Pavel Janeček.

U příležitosti svého vzniku dostala Zpívající fontána dokonce vlastní skladbu. A ne ledajakou. Hudba pro fontánu je dílem skvělého skladatele Petra Hapky, a byla první skladbou, která 30. 4. 1986 fontánu rozezněla. Čest a uznání tomuto skladateli bylo po jeho smrti projeveno umístěním jeho busty s výhledem na fontánu. V současné době má fontána na repertoáru také skladby od W. A. Mozzarta, B. Smetany, A. Dvořáka, F. Chopina, Ch. Gounoda, J. S. Bacha a dalších.

Series Navigation<< Fontána před kolonádou Rudolfova a Karolinina pramene v Mariánských LázníchVodotrysk Vodník v jezírku u promenády města Bad Homburgu v Mariánských Lázních >>
Tagy