weby pro nejsevernější čechy

Kašna se sochou Panny Marie na náměstí 3. května v Železném Brodě

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Na náměstí 3. května v Železném Brodě poblíž zdejšího Městského muzea stojí kašna s vrcholovou sochou Panny Marie.

Kašna čtvercového půdorysu s hranolovým podstavcem uprostřed , na jehož římse je umístěna sochy Panny Marie Immaculaty, je kulturní památkou:

Kašna na náměstí 3. května v západní části Železného Brodu. Uprostřed kamenné čtyřboké nádrže stojí mohutný hranolovitý podstavec, vynášející sochu Panny Marie Immaculaty.

Kašna je dnes obrácena k budově městského úřadu. Uprostřed kamenné čtyřboké nádrže s jednoduše profilovanou horní částí je mohutný 3 metry vysoký hranolovitý podstavec, všechny strany dříku dekorovány vpadlými zrcadly se čtvrtkruhem vykrojenými rohy, na lícové straně je vpadlé zrcadlo poloviční velikosti, nad ním je umístěn reliéfní Des Fourský znak. Celý dřík je zakončen mohutnou profilovanou předstupující římsou. Části reliéfního znaku zlaceny. Na ustupujícím podstavci zakončeným předsazenou profilovanou římsou spočívá zlacená barokní socha Panny Marie – Immaculaty v nadživotní velikosti, stojící na zeměkouli s hadem a hlavičkami andílků. Panna Marie má sepnuté ruce k modlitbě, pravá noha mírně nakročena, vlasy zčásti kryje rouška, plášť tvoří bohatě nařasená rozevlátá drapérie. Svatozář kolem její hlavy tvoří kovová obruč s 12 pozlacenými hvězdami.

Hodnotná památka barokního kamenického umění, pravděpodobně z poloviny 17. století. Památková ochrana se vztahuje na sochu jako celek, tj. kašnu i sochu Immaculaty.

Mapy.cz tvrdí, že „Kašna se sochou Panny Marie Immaculaty pochází z roku 1827. V roce 2011 byla kašna rekonstruována sochařem Pavlem Míkou.

Krajský web doplňuje: „Kašna byla po mnoho let bez vody a až v roce 2002 došlo k její opravě a opětovnému napuštění. V roce 2011 byla po poškození vandalem rekonstruována pražským sochařem Pavlem Míkou.

A do třetice – diplomová práce Bc. Kristýny Schulzové POLYFUNKČNÍ DŮM NA NÁMĚSTÍ 3. KVĚTNA V ŽELEZNÉM BRODĚ ze semestru 2016/2017 uvádí, že „Kašna vznikla v pol. 17. století, a na tomto místě je od roku 1827.

Series Navigation<< Kašna na Paříkově náměstí v TřebenicíchKašna na náměstí 5. května u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Kynšperku nad Ohří >>
Tagy