weby pro nejsevernější čechy

Lví fontána na náměstí Dr. Eduarda Beneše v Klášterci nad Ohří

Článek je součástí seriálu Kašny, fontány, pítka, osvěžovače

Ve spodní části náměstí Dr. Eduarda Beneše v Klášterci nad Ohří poblíž sloupu Nejsvětější Trojice stojí kamenná kašna, zvaná Lví fontána.

Jedná se o částečné dílo Jana Brokofa z let 1685 – 87. Nikoli ovšem v původní podobě. Původně tu totiž stála v v horní třetině náměstí velká kašna, která byla po roce 1945 zrušena. Dvanáct soch z ní se stalo součástí Sala terreny naproti zdejšímu zámku. Lev ve skoku, který v tlapách drží erb rodu Thunů, se přestěhoval na malou kašnu nad skupina tančících dětí, které drží nad hlavami mísu.

V knize Klášterec nad Ohří – Přehled dějin města a okolí Zdeňka Vachaty se v kapitola Historické a umělecké památky na území města a jeho osad píše:

Staré fotografie dokládají, že na kláštereckém náměstí bývaly kašny dvě. Ta menší, od neznámého autora, dosud existující před radnicí, pochází z období vrcholného baroka (asi první třetina 18. století) a představuje čtyři tančící děti, nesoucí na hlavách mušli se lvem. Modelace a celková koncepce středu kašny dokazuje, že autorem byl vynikající umělec. Akademický sochař a restaurátor František Rada ze Žatce vyslovil domněnku, že autorem by mohl být mladý a později slavný Ferdinand Maxmilián Brokof, Janův syn, který se narodil roku 1688 na Červeném Hrádku u Jirkova. Roku 1965 byla kašna restaurována.

Series Navigation<< Kašna v Komenského ulici v RokycanechKašny na náměstí Republiky v Plzni >>
Tagy