weby pro nejsevernější čechy

Besedická vyhlídka (na Vysoké skále)

Na okraji Besedických skal, takřka přímo nad obcí, která dala skalám jméno, na trase modré turistické značky, která v tomto úseku nese jméno Okruh Dr. E. Beneše, se nachází na okraji  skalního města Kalich Besedická vyhlídka (označovaná i jako vyhlídka na Vysoké skále).

Pokud se chcete o zdejších vyhlídkách a historii Benešova okruhu dozvědět maximum, je nejlepší sáhnout po knize Marka Řeháčka a Jana Pikouse Příběhy skalních vyhlídek Českého ráje. O této vyhlídce je psáno na stranách 154 a 155.

Výběr informací z knihy:

Vyhlídka s naprosto odlišnou orientací: zatímco všechna zdejší rozhledová místa jsou nasměrována na údolí Jizery, buď ve směru na Malou Skálu nebo Líšný, Besedická vyhlídka pohlíží na opačnou stranu – směrem k mohutnému Kozákovu a k němu mířícímu překrásnému Hamštejnskému hřebeni.

Označení Vysoká skála se při příchodu zdá nepatřičné, z opačné strany je však zřejmé, že je umístěna na poměrně mohutném skalním bloku. V některých materiálech se objevuje název Prokůpkova vyhlídka, ale přes veškeré úsilí se dodnes nepodařilo zjistit, po jakém panu Prokůpkovi mohla být pojmenována a proč vlastně…

Výhled dnes stále více zarůstá, ale při troše snahy můžeme dohlédnout až k rovinatému Jičínsku…

Asi tak – místo je to pěkné, leč výhled poměrně omezený.

Series Navigation<< Sluj českých bratří a Symbolický hrob českých bratříKinského vyhlídka (Besedické skály) >>
Tagy