weby pro nejsevernější čechy

Humboldtova vyhlídka u Větruše v Ústí nad Labem

Zhruba tři čtvrtě kilometru od ústecké Větruše se mimo značenou trasu nachází vyhlídka, pojmenovaná po německém přírodovědci a cestovateli Alexanderu von Humboldtovi.

Na vyhlídku upozorňuje na trase červené a zelené turistické značky a Naučné stezce Větruše-Vrkoč směrovka. Od vyhlídky se dá pokračovat k tzv. Nebeským schůdkům, které vedou do Čajkovského ulice podél Labe.

Výhled odtud není špatný, byť probírka okolní zeleně by neuškodila a na zde postavenou lavičku už bych si raději nesedal. Nicméně se opovážím tvrdit, že výhled na řeku Labe, hrad Střekov či Masarykova zdymadla je z trasy Naučné stezky Větruše-Vrkoč snad i lepší, byť tato místa (s lavičkami v mnohem lepším stavu) v mapy.cz zaznamenána nejsou…

Aktualizace 17. 5. 2022

Na FB Ústí nad Labem-volný čas se objevila informace:

Vyhlídka pojmenovaná po cestovateli Alexanderu von Humboldtovi byla nově upravena

Vyhlídka se nachází na místě, které po odstranění náletových dřevin nabízí jedinečný pohled do Labského údolí s nepřehlédnutelnou dominantou hradu Střekov, čnějící na vysoké skále nad Masarykovým zdymadlem. Malebnou kulisu doplňují okolní svahy a strmé vrcholy Českého středohoří s Vysokým Ostrým, Varhoštěm a Vaňovským vrchem.

Místo je osazeno masivní zastíněnou lavicí s dřevěnou postavou Alexandra von Humboldta od Ivo Švejnohy z Kytlic a přímo vybízí k posezení a rozjímání nad dynamicky působícím okolím.

Rekonstrukce byla realizována dle návrhu skupiny ústeckých patriotů 1. stolní společnosti U Vlastence a financována z participativního rozpočtu Ústečané společně.

Series Navigation<< Vyhlídky na trase Naučné stezky Větruše-VrkočČedičový lom pod Kamenickým kopcem u Zákup >>
Tagy