weby pro nejsevernější čechy

Kleiner Zschirnstein

Kousek od státní hranice, v podstatě nad údolím Labe, se rozkládá mohutný skalní masiv, na němž se nachází nejen Großer Zschirnstein, ke kterému nejspíš zamíří většina turistů, ale také několik méně navštěvovaných vyhlídek na opačné straně pod vrcholem Kleiner Zschirnstein.

Přístup v podstatě stejný jako na „velkého bratříčka“ – z české strany buď z Dolního Žlebu přes Klopotský vodopád, nebo od Maxiček přes Českou Bránu. Z německé strany je možností daleko více, pro nás nejzajímavější jsou cesty ze Schöny – buď přes Zirkelstein, nebo některou souběžnou více ve vnitrozemí. K samotným vyhlídkám pak vede žlutá odbočka z cesty mezi velkým a malým vrcholem.

Těch vyhlídek je na mapě označeno několik, v podstatě se dá rozhlížet z mnoha míst, kde skalní útesy na severozápadní straně padají do údolí a nebrání tomu zeleň. Část jich je i mimo značku, ale prošlapané pěšiny napoví. Samotný vrch má všehovšudy 473 m n. m., ale převýšení nad okolím je značné, takže výhled (není-li zarostlý) je perfektní. Konkrétněv popředí ves Kleingiesshübel, za ní údolí Krippental, v pozadí stolové hory Pfaffenstein, Königstein, Gohrisch, Papststein a Kleinhennersdorfer Stein„. Takže pokud na Zschirnstein vyrazíte, nezapomeňte, že jsou dva a oba stojí za to.

Series Navigation<< Jeskyně WildbrethöhleJeskyně na Slánské hoře ve Slaném >>
Tagy