weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Konopáč (Jelení skála)

Na trase zelené turistické značky (Stará pražská cesta) mezi Novou Hutí a železniční stanicí Jedlová se nedaleko Stožce nachází u sloupu sv. Jakuba místní odbočka ke skalnímu útvaru Konopáč (Jelení skála), na němž je vyhlídkové místo.

Wiki praví:

Konopáč (německy Hanfkuchen) neboli Jelení skála (676 m n. m.) je jedním ze dvou rozeklaných čedičových skalisek, nazývaných souhrnně Jelení kameny, které vystupují z pískovcového hřbetu, ležícího mezi nádražím Jedlová a Stožeckým sedlem (tzv. Šébrem) v Lužických horách. Konopáč leží na území okresu Děčín v Ústeckém kraji, zatímco druhá, východněji položená skála, označovaná jako Jelení kámen, je již na rozhraní děčínského a českolipského okresu a přilehlý vrchol Stožec náleží do okresu Česká Lípa v Libereckém kraji.

Výhled je tu omezený, ale hezký – především Tolštejn a Jedlová. O celé oblasti podrobně informuje web o Lužických horách, který uvádí, že „z vrcholu skály je pěkný výhled na okolní vrcholy Lužických hor, ale za jasného počasí je vidět i Ještěd„.

Series Navigation<< Malý Stožec (Kleiner Schöber)Vyhlídka Pětikostelní kámen >>
Tagy