weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Židovský vrch (Šluknov)

Od roku 2019 k turistickým atraktivitám města Šluknov přibyla vyhlídka na Židovském vrchu.

Nejjednodušší je citovat tehdejší oficiální zprávu o vzniku vyhlídky ->

Město Šluknov, v rámci rozvoje turistické infrastruktury a nabídky turistických služeb a cílů ve městě, vybudovalo vyhlídku na Židovském vrchu, odkud je pěkný pohled na centrum města, jeho jižní část i okrajové části Království a Císařský a také výhled na okolní kopce.

Vyhlídka je vybudována nejen pro turisty a cyklisty, ale též pro občany města a hendikepované osoby, kteří se na vyhlídku dostanou po nově vyasfaltované přístupové cestě a samotná vyhlídka je opatřena skleněným zábradlím pro nerušený výhled.

Na akci byla získána dotace z Ministerstva místního rozvoje, z Programu Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu, jejíž součástí byla nejen stavba vyhlídky, ale také marketing, jehož výstupem byly informační články v novinách, informační cedulky v okolí vyhlídky, informační letáky, které budou k dispozici v RIC na Šluknovském zámku a rozšíření webu města ->

Ze strany Klubu českých turistů je přislíbeno doplnění značení v rámci jejich tras a plánuje se i vydání turistické známky tohoto turistického cíle.

Slavnostní zahájení provozu (přestřižení pásky) se bude konat 17.7.2019 v 16:00 hod. na místě – jižní část hřiště na Židovském vrchu s přístupem z ul. Milady Horákové.

Následně o zprovoznění vyhlídky informovala Klára Mágrová ->

Ve středu 17. 7. 2019 se obyvatelé Šluknova i turisté dočkali nového turistického cíle.

Na severním okraji města, na Židovském vrchu (373 m n. m.) se slavnostně otevřela nová vyhlídka. Nečekejte kruhový výhled, nejedná se o rozhlednu. Jako na dlani zde uvidíte centrum města a okolní kopce na jihu – od Jitrovníku po Hrazený. Stavba plošiny s dřevěným povrchem a zábranou ze skla přišla Město Šluknov na 964 000 Kč. Polovinu z částky hradilo Ministerstvo pro místní rozvoj z prostředků určených na rozvoj cestovního ruchu. Stavbu realizovala firma SIOPS z Vilémova.

Šluknovští byli důkladní. Cestu k vyhlídce značí nové informační tabulky a ve zdejším infocentru dostanete propagační leták se základními údaji o stavbě vyhlídky a popisem výhledu. Na samotné vyhlídce je instalována tabule s popisem cílů. Rodiče s kočárky a lidé s pohybovým omezením uvítají , že přístupová cesta byla vyasfaltována. Ve Šluknově ani teď nedávají ruce do klína. V plánu je proznačení místních turistických tras ve spolupráci s Klubem českých turistů a OPS České Švýcarsko.

Aktuálně je stav takový, že na vyhlídku zájemce dovede místní odbočka zelené turistické značky, odpojující se od hlavní trasy kousek za kostelem sv. Václava na křižovatce ulic Potoční a Dr. Milady Horákové. Mnoho stop ve sněhu ukazuje, že místo je hojně navštěvováno. Bohužel po panoramatické tabuli zůstal na vyhlídce jen prázdný rám.

Series Navigation<< Malé varhany ve ŠluknověVyhlídky na Hradci u Liběšic >>
Tagy