weby pro nejsevernější čechy

Skalní město Nebeská říše u Ostrova

Na půl cestě mezi Tisou a Ostrovem se na trase momentálně zelené turistické značky (Lesní stezka Labské pískovce a dnes velmi protežovaná Hřebenovka) je ukryto skalní město Nebeská říše.
Když jsem na tuhle lokalitu v roce 2016 narazil poprvé, byl jsem u vytržení – „Čeká tu velké překvapení. Jak asi kdysi musela tahle cesta být významná, když stálo za to ji vydláždit? V takové délce, v takové kvalitě? Místy už sice utrpěla, ale přesto budí obdiv. Ten pokračuje v okamžiku, kdy vás cesta dovede mezi v lese skryté pískovcové skály. Tady se vyplatí nedržet se značky a zahnout do skal. Všude kolem slyšíte cinkání skob, vlají tu lana a halekají na sebe lezci. Tolik pohromadě jsem jich snad ještě nikde neviděl…“ Na jednu stranu veřejností místo takřka zapomenuté, mezi lezci však zjevně velmi populární a užívané.

Od té doby jsem tu procházel už vícekrát, a pořád tu v podstatě „normálního“ člověka/turistu nepotkáte. I když propagační kanály se už snaží:

Zelená značka vás zavede do Ostrovských skal, k masivu Nebeská říše. Při příchodu vás uvítá Černá věž, následovat bude Vdova Bolteová, Stínová hlava nebo Zabíjačkový masív. Posledními útvary na stezce jsou Kareta a Káně. Kdo by se chtěl vydat hlouběji do skal objeví například Poustevnu anebo Pamětní stěnu zaplněnou tabulkami se jmény horolezců pocházejících z této oblasti, kteří zahynuli ve skalách, či horách po celém světě.

Sem tam alespoň stručná zmínka:

Malé skalní město nese název Nebeská říše, Himmelreich, a je oblíbeným lezeckým místem.

Series Navigation<< Jeskyně Idagrotte (Saské Švýcarsko)Vyhlídka u symbolického horolezeckého hřbitova ve skalách Nebeská říše u Ostrova >>
Tagy