weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Havran (Rynoltice – Polesí)

Na trase modré turistické značky mezi Petrovicemi a Horním Sedlem (u Horních skal) je v lesích nad Polesím ukryta místní vyhlídka Havran.

Celou cestu do Polesí (dnes součást Rynoltic) to vypadá, že o vyhlídce nemůže být ani řeči – hluboké lesy, skal minimum. A pak přímo v Polesí oči vzhůru a v mase lesa se rýsuje skalisko se státní vlajkou a je jasno.

Z obce lesem prudkým svahem vzhůru k odbočce, na níž nejprve jedna překvapivá lavička a pak už samotné skalisko se schodištěm a vyhlídkovou plošinou. Nejjednodušší je ocitovat web o Lužických horách:

Havran je asi 20 m vysoký pískovcový skalní ostroh nad jižním okrajem osady Polesí. Skalní útvar ve tvaru ptačí hlavy je mírně převislý a vyčnívá nad údolí ze zalesněného návrší, kterému se dříve říkalo Hüttichův kopec (438 m n. m.). Z vrcholku ostrohu, přístupného po betonových schodech se zábradlím, je krásný výhled na malebnou osadu v údolí, obklopenou zalesněnými kopci.

Tvar skály potvrdit nemohu, nevím, odkud je vidět tak, aby onu ptačí hlavu připomínala. Plošina je hodně velká, vyhlídka je zjevně opečovávaná, a i když z ní není vlastně vidět nic světoborného a pamětihodného (z kopců na panoramatické ceduli jsem znal jen Velký Sokol se Starým Falkenburkem), je to tu prostě „jen“ příjemné. A to pokoukání stojí za to drápání do kopce.

Series Navigation<< Vyhlídka Volský kámen pod HrazenýmVyhlídka Vana (Sloup v Čechách) >>
Tagy