weby pro nejsevernější čechy

Kinského vyhlídka (Besedické skály)

Na trase žluté turistické značky Okruh Dr. E. Beneše, souběžné s Naučnou stezkou Besedickými skalami, je v západní části okruhu nad údolím řeky Jizery shluk vyhlídek ve skalním městě, zvaném Chléviště. Jednou z nich je Kinského vyhlídka.

Pokud se chcete o zdejších vyhlídkách a historii Benešova okruhu dozvědět maximum, je nejlepší sáhnout po knize Marka Řeháčka a Jana Pikouse Příběhy skalních vyhlídek Českého ráje. O této vyhlídce je psáno na stranách 142 a 143.

Výběr informací z knihy:

Kinského vyhlídku najdeme hned za pískovcovou bránou, kterou se vstupuje z lesa do skalního labyrintu. Jde o jednu z nejvíce romanticky pojatých vyhlídek v této oblasti: horní plošina se zábradlím je umístěna na velikém balvanu, čnícím nad údolím Jizery a podepřeným dvěma ocelovými vzpěrami. Nahoru se lze dostat po tesaných pískovcových schodech a patnácti schůdcích kovových; vyhlídka má dole u vstupu navíc ještě jednu menší plošinu se zábradlím.

Místo je pojmenováno po Františku Kinském, hostinském z Chaty U Kalicha, propagátoru turistiky a hlavním iniciátorem zpřístupnění skal v okolí Kalicha a Sokola. Kinský měl sice šlechitcké jméno, ale narodil se 12. prosince 1886 do rodiny nepříliš zámožného chalupníka v Besedicích. Rodina žila nedaleko skal v domě č.5, kde František Kinský provozoval krejčovské řemeslo. 

Na začátku 20. století turisté stále častěji procházeli kolem Kinského chalupy a žádali jej o občerstvení. To ho přivedlo na nápad postavit v místě roubenou chalupu pro výletníky, kterou pojmenoval stylově U Kalicha a otevřel ji 16. srpna 1925.

Snaha o povznesení skalních labyrintů vedla k jeho ocenění pojmenováním vyhlídky – za první republiky se prý nazývala Kinského vyhlídka v Českém ráji. Zdá se, že za tím byla snaha odlišit tuto vyhlídku od jiných, pojmenovaných po urozených Kinských.

František Kinský zemřel 17. července 1969, jeho vyhlídka pomalu zarostla a zchátrala. Obnovena byla spolu s ostatními rozhledovými místy v okolí Besedic v roce 2000. Po vykácení okolního porostu nabízí z vyšší plošiny působivý výhled do údolí Jizery a na protější hřebeny s ruinou hradu Frýdštejna, bezděčínský lom a kopec s rozhlednou Kopanina, za níž se krčí mohutné tělo horského velikána Ještěda.

Ze spodní plošiny je výhled jen do okolního porostu, shora je proti nedaleké dvojici vyhlídek Husníkově a Hořákově silně omezený výhled směrem vpravo, na jih a východ – za stromy zůstává skryt i hrad Vranov…

Series Navigation<< Besedická vyhlídka (na Vysoké skále)Vyhlídka pod Křížovou horou u Pohořan >>
Tagy