weby pro nejsevernější čechy

Rudolfův kámen

Jednou z trojice veleznámých vyhlídek v Jetřichovických skalách je ta nejhůře přístupná z nich, Rudolfův kámen.

Kompilát nejrůznějších zdrojů:

Rudolfův kámen je výrazný pískovcový vrch v nadmořské výšce 484 metrů nad mořem, cca 3 kilometry severně od obce Jetřichovice. Vyhlídka, původně nazývaná Vysoký kámen nebo také Ostroh, dostala svůj dnešní název podle knížete Rudolfa Kinského ze Vchynic a Tetova, který skálu navštívil v roce 1824 a nechal zde vybudovat vyhlídku se 170 schody.

Původně vyhlídka sloužila jako pozorovatelna pro požární hlídky. Z vrcholu je nádherný kruhový rozhled. Přístup je poměrně náročný – částečně po dřevěných schodech a po železných žebřících.

Vede sem přes Mariinu vyhlídku a Vilemíninu stěnu evropská dálková trasa E3 mající podobu červené turistické značky pokračující dále k Šaunštejnu, Malé Pravčické bráně a Pravčické bráně. Z Jetřichovic lze vyrazit také po zelené přes Pohovku a absolvovat vyhlídky v opačném pořadí. Nebo dokonce je možné jít po žluté přes Falkenštejn, ovšem propojka na Vilemíninu stěnu není značné a vědí o ní jen skalní chodci…

V průvodci po Českém Švýcarsku z roku 1960 najdeme tohle místo pod názvem Vysoký kámen v Jetřichovických skalách (připomínky šlechty se tou dobou nenosily). Jiří Rak a Antonín Votápek v knize Nejkrásnější výhledy na Českosaské Švýcarsko uvádějí, že o vyhlídce psal již v roce 1864 ve svém průvodci knížecí adjunkt Ferdinand Náhlík. Vidět je dle knihy odtud Winterberg, Velký Zschirnstein, Lužické hory, Jedlová, Růžovský vrch, Studenec, Milešovka, Děčínská vrchovina. A také autoři zmiňují železité inkrustace na vyhlídce. Po pravdě – to je něco, co mi pokaždé dělá problémy. Poměrně úzký hřbet nemá žádné zábradlí, a zmíněné inkrustace místy vystupují vysoko nad obroušený pískovec, takže chůze po takovém povrchu je pro mne velmi nejistá… Ale pro ten rozhled se pokaždé obětuji.

Series Navigation<< Hraběcí vyhlídka u Rabštejna nad StřelouVyhlídka Jaroslava Srby >>
Tagy