weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídkový altán na Hostibejku v Kralupech nad Vltavou

Na trase naučné stezky Hostibejk poblíž Jarníkových schodů, které vedou z Kralup nad Vltavou na vrchol kopce, stojí na okraji skal vyhlídkový altán.
Jednoduchá stavba, připomínající lázeňské gloriety, nabízí výhled na část města. Je v různých zdrojích zmiňována jako oblíbené výletní místo většinou bez jakýchkoli podrobností. Možná Zemědělský a okrašlovací spolek pro Kralupy a okolí, kdo ví. Jediná dosažitelná zmínka:

Na místě, kde kdysi bývalo pohanské obětiště, dnes stojí hezky zrekonstruovaný vyhlídkový altán. Postavil ho kralupský architekt Anton Karban už v první polovině 20. století poté, co byl do té doby holý vrch zalesněn a přeměněn v městský park. Kdo sem vystoupá, bude za vynaloženou námahu odměněn nádhernými výhledy.

O samotném Hostibejku více zde:

Přírodní památka o rozloze 1,24 ha. Skalnatý pískovcový masív nad severním okrajem Kralup nad Vltavou na levém břehu řeky Vltavy. Nadmořská výška 244 m. Název odvozen od bývalého slovanského obětiště původně zvaného Hostibog. Vrch je tvořen souvrstvím svrchního karbonu, na který nasedá vrstva mladších svrchnokřídových sedimentů. Kdysi býval vrch dnem pravěkého moře, ve skále jsou zachovány skořápky pravěké fauny. Po založení Zemědělského a okrašlovacího spolku pro Kralupy a okolí byl Hostibejk osázen a přeměněn na městský park. R. 1876 byla na vrcholu postavena stylová výletní restaurace a r. 1912 byly směrem z města vybudovány schody. Dostaly jméno „Jarníkovy schody“ podle předsedy „Svazu okrašlovacích spolků v Čechách“. Po 1. sv. válce byly rozšířeny a upraveny cesty, rozmístěny lavičky a byl postaven architektonicky zajímavě řešený vyhlídkový altán s kamennou konstrukcí.

Nicméně místo působí poněkud depresivním dojmem. Přeplněný odpadkový koš, ušmudlané a posprejované stěny, všude vajgly. Alespoň že střecha je zřejmě poměrně nedávno opravená a v pořádku.

Údajně je odtud vidět až na Mělník a do Českého středohoří. Některé prameny v souvislosti s altánem zmiňují Svojsíkovu cestu, po níž však dnes v mapy.cz není ani vidu ani slechu. Stejně tak jako po údajné výletní restauraci, která má být od altánu “ co by kamenem dohodil“.

Info zde:

Malý vyhlídkový altánek Hostibejk, nacházející se na východním úbočí stejnojmenného kopce. Byl postavený ve třicátých letech 20. století místním architektem Antonínem Karbanem vlastními náklady. Altánek je postavený v zajímavém šestibokém (hexagonálním) tvaru. Základovou konstrukci tvoří kámen na kterém je osazeno 6 betonových sloupů, podpírající dřevěnou polygonální střechu pokrytou plechovou krytinou. Altánek stojí na místě, na kterém byla pořízena první fotografie města Kralup nad Vltavou.

Kdysi tu podle fotek bývala informační cedule, ale i tu odvál čas.

Series Navigation<< Vyhlídka Muchomůrka na Hostibejku v Kralupech nad VltavouVyhlídka Na Zámečku nad Vysokou Lípou >>
Tagy