weby pro nejsevernější čechy

Malá Pravčická brána

Pravčickou bránu jako symbol národního parku České Švýcarsko znají všichni. A také všichni vědí, že se na ni nesmí. Že má svou malou sestřičku, to ví podstatně méně lidí.

Na trase červené turistické značky mezi Mezní Loukou a Jetřichovicemi se kromě skalního hradu Šaunštejna nachází skalní oblouk, velmi podobný své slavné jmenovkyni. Jen to tvrzení, že „Po železných schodech můžete vystoupat na vyhlídku na vrcholu skály“ je třeba brát s rezervou. V roce 2013 zřízená vyhlídka totiž není na či nad obloukem skalní brány, ale na přilehlé skalce. A s vyhlídkou je to tak, že příchozí nesmí moc čekat – vidět jsou především stromy, stromy a … stromy. A sem tam nějaký kopeček.

Malá Pravčická brána(390 m n. m.) je přírodní skalní oblouk s výškou asi 2,30 m, šířkou 3,30 m a hloubkou 1 až 1,5 m. Horní oblouk je 5 až 10 metrů nad úpatím. Nachází se v Českém Švýcarsku v blízkosti Evropské dálkové trasy E3 mezi Mezní Loukou a Vysokou Lípou v okrese Děčín v Ústeckém kraji. Skála zároveň slouží jako vyhlídka, na kterou vedou železné schody. Stejně tak i vyhlídkovou plošinu tvoří železná konstrukce z důvodu zabránění devastace skály.

Series Navigation<< Pravčická bránaHerkulovy sloupy (Herkulessäule) >>
Tagy