weby pro nejsevernější čechy

Slavíček

Na trase červené a žluté turistické značky (Svojkovský okruh) v pískovcových skalách mezi Sloupem v Čechách a Svojkovem se nalézá čedičový vrch Slavíček.

Z hlavní trasy vede k vrcholu odbočka a rozcestník uvádí Slavíček – vyhlídka, byť v mapách již na vrcholu žádná vyhlídka vyznačena není. Výhled je totiž značně omezený, dohlédl jsem v podstatě jen na Ralsko. Daleko zajímavější jsou tak čedičová skaliska, která pronikla nad okolní terén.

Wiki uvádí:

Slavíček (německy Slabitschken) je kopec o nadmořské výšce 535 m, nacházející se 1,5 km jihovýchodním směrem od obce Sloup v Čechách v okrese Česká Lípa. Spolu s řadou okolních kopců náleží do Cvikovské pahorkatiny. Základní stavební horninou vrchu je čedič, který ve vrcholových partiích tvoří skaliska s patrnou sloupcovitou odlučností. Svahy Slavíčku jsou zarostlé smíšeným, povětšinou bukovým lesem. Zvláštností je, že tato čedičová žíla vystupuje nad okolní krajinu, tvořenou pískovcovými sedimenty.

Další zdroje:

Slavíček je výrazný čedičový vrch (535 m), strmě vystupující z nižší pískovcové plošiny asi 1,5 km jihovýchodně od Sloupu. Jeho jméno bylo podle místní tradice odvozeno od hvízdání větru ve skalních slujích na úpatí, které prý připomínalo zpěv slavíka. Vrcholový kužel kopce je porostlý převážně bukovým lesem a po jeho temeni probíhá čedičová žíla, tvořící asi 200 m dlouhý skalnatý hřbítek s patrným rozpadem horniny do vodorovných nebo vějířovitě uspořádaných sloupců. Na západním konci hřbítku je u sestupové cesty do Sloupu skála s pěkným vějířem čedičových sloupců, připomínajícím ocas ležícího ještěra. Také na severním svahu kopce vyčnívá několik čedičových ostrohů, mezi nimiž je asi 15 m vysoká kuželovitá skalní věž, zvaná Bílá paní. Je tvořena vodorovně uspořádanými čedičovými sloupky a uprostřed má zaškrcení, díky němuž připomíná ženskou postavu. Kdysi prý byla skála natřena vápnem k zesílení strašidelného vzhledu.

Series Navigation<< Skalní okna Kolonáda u SvojkovaJeskyně Staré časy u Svojkova >>
Tagy