weby pro nejsevernější čechy

Jeskyně Kameníkova jizba (Panenská jeskyně)

Ve skalním městě v okolí Dubé (CHKO Kokořínsko – Máchův kraj), zvaném též Dubské Švýcarsko, je řada vyhlídek i tzv. jeskyní – jednou z nich je pod Vysokým vrchem Kameníkova jizba.

Už jsem o tom psal několikrát – v pískovci nic jako pravá jeskyně neexistuje, pokud vím. Převisy, řícení, nebo uměle vyhloubené. To poslední je případ i tohoto místa. Jak uvádí web města Dubá:

V okolí Plešivce, zejména na Vysokém vrchu, se v několika lomech těžil kámen, používaný i na mlýnské kameny. Na Vysokém vrchu ve 20. letech 19. století vyhloubil kameník, pocházející z Lemberka, tak zvanou Kameníkovu jizbu. Místo se svého času prý nazývalo Lämberges. 

Některé zdroje upřesňují vznik na léta 1824-1829. Objekt byl přizpůsoben k obývání.  Kameník tu údajně žil se ženou a 7 dětmi a o letních nedělích pořádala rodina na blízké vyhlídce koncerty s loutnou, houslemi a zpěvem.

V dnešní době slouží jako trampský přístřešek:

V místnosti dvě dřevěné palandy, lavičky, kamna a vytesané okno. Venku ohniště, lavičky. Původně byl v době vzniku nedaleko malý pramen, dnes bohužel již zřejmě zaniklý.

Series Navigation<< Vyhlídka u Wachbergu (Berggaststätte Wachbergbaude)Vyhlídky na Řípu (Mělnická, Roudnická, Pražská) >>
Tagy