weby pro nejsevernější čechy

Karlova výšina pod Širokým vrchem

10. listopadu 2013 byla znovu zpřístupněna Klubem českých turistů opravená vyhlídka Karlova výšina pod Širokým vrchem nedaleko Krásné Lípy.

Vede na ni modrá turistická značka, přicházející od Vápenky spolu s červenou a na červenou se opět vracející na rozcestí Pod Kočičí skálou (kde končí).

Místo ve výšce 566 metrů nad mořem nabízí výhled západním směrem na NP České Švýcarsko. Na vyhlídce je lavička a panoramatická mapka.

Z vyhlídky samotné je výhled sice pěkný, leč nijak výrazný – dle tabule je sice vidět třeba Tanečnice, Hrazený nebo Vlčí Hora, ale chce to chytit počasí a mít dobré oči.

Pod vyhlídkou se nachází malá „jeskyně“ – tak, jak je v regionu obvyklé, jde o prostor vytvořený pukáním a řícením skal. Žádné vlastní jméno a historii zřejmě nemá.

Něco z netu:

Široký vrch je zalesněný táhlý znělcový masív v nejsevernější části České republiky, v okrese Děčín, v Lužických horách, přibližně 1 km na severozápad od obce Rybniště. Na severozápadním svahu je skalnatý a suťový sráz, další malé skalky jsou roztroušeny po lese. Jedna z nich, skalní suk, nazývaná Karlova výšina, byla v roce 1885 upravena jako vyhlídka. Byla obnovena v roce 1997 a poskytuje pěkný výhled k západu na zvlněnou lesnatou krajinu Českosaského Švýcarska.

Aktualizace 4. 7. 2023:

Byl jsem tu už bezpočtukrát, abych si potvrdil, že výhled (a zážitek) opravdu víc než velmi závisí na počasí. Když se zadaří, nakonec může být člověk i spokojen. Viz foto:

Series Navigation<< Vrch Zlatý (a Stříbrný)Vyhlídka Sofie u Stožce >>
Tagy