weby pro nejsevernější čechy

Kleines Prebischtor (Malá Pravčická brána č. 2)

Svou „Pravčickou bránu“ mají i v Německu, v Saském Švýcarsku, ve skalách Affensteine. Říkají jí Malá Pravčická brána, čímž ovšem poněkud dochází ke zmatení, protože stejně nazvaný skalní útvar se nachází i na naší straně. Tady ovšem není žádná vyhlídka, na druhou stranu v klidu můžete vylézt i přímo na oblouk…

Právě díky stejnému pojmenování není jednoduché o téhle skalní bráně jednoduché něco najít, protože se neustále vnucuje ta naše, blízko Šaunštejnu. Ani zřejmě není tak známá. Ono je to možná částečně i díky tomu, že v Saském Švýcarsku je zajímavých míst, skalních měst a vyhlídek neskutečné množství, a brána leží sice na populární stezce Malerweg, ale vlastně tak nějak stranou. Prochází kolem ní žlutá značka mezi Schmilkou a Bad Schandau. Bohužel přes veškerou snahu nejsem schopen vyšťourat nějaký její kvalitní a podrobnější popis, takže nemohu sloužit ani jejími rozměry.

Když jsem se pokoušel zpětně ji lokalizovat, popsal mi místo Jiří Rak „nahoře na „ochozové“ stezce Affensteinpromenade relativně nedaleko Grosser Dom – odtud směrem ke Schrammsteine“.

Series Navigation<< Čertova zeď (+ Malá Čertova zeď a Rasova rokle)Pravčická brána >>
Tagy