weby pro nejsevernější čechy

Carolafelsen (Zittauer Gebirge)

Nedaleko Jonsdorfu na trase zelené turistické značky Naturlehrpfad Mühlsteinbrüche v sousedství lomů na mlýnské kameny nabízí rozhledny skalní vyhlídka Carolafelsen.

Vyhlídka na místě, kde by ji nikdo ani moc nečekal. Ono tu sice těch rozhledových míst je plno, ale člověk tak kráčí a v podstatě nic nenasvědčuje tomu, že se tu schovává skála s další možností kochání. Samotnou skálu asi není jak vyfotit, kolem není moc cest a prostoru. A hlavně pozor na očekávání a případnou záměnu, stejně nazvaná vyhlídka je na úplně jiném místě.

Nahoru po sešlapaných schodech se zábradlím, opticky malá plocha, na kterou se překvapivě vejde dost lidí (viz foto). Uprostřed kovový talíř s vyznačením význačných míst v dohledu.

Jako obvykle je nejsnazší citovat web o Lužických horách, jinde se tolik (a patřičně zasvěcených) informací najít nedá:

Carolafelsen (Karlina skála, 570 m) je široká pískovcová skála, vyčnívající z lesa mezi lomy Bärloch a Weisser Felsen v oblasti Mühlsteinbrüche, asi 400 m od jižního okraje Jonsdorfu. Její temeno je zpřístupněno uměle vytesanými schody a na vrcholu je upravená vyhlídka s kruhovou výhledovou deskou. Skála byla slavnostně pokřtěna během setkání waltersdorfského a jonsdorfského Horského spolku v roce 1880. Nese jméno manželky tehdejšího pána panství.

Výhled z vrcholu je dnes částečně zakrytý vrcholky okolních stromů. Na jihu a jihozápadě se rozkládá zalesněná oblast Mühlsteinbrüche a Jonsdorfské skalní město, svažující se do údolí Pochebachu. Za ním na západě vystupuje Buchberg (652 m) s výraznou skalní skupinou Nonnenfelsen s výletní restaurací a v pozadí vyčnívá nejvyšší hora Luž (793 m). K severu se otevírá výhled přes Jonsdorf do zvlněné krajiny mezi Varnsdorfem, Großschönau a Žitavou, ze které v popředí vystupuje Špičák a Breiteberg (510 m), zatímco v pozadí je vidět Kottmar (583 m), Sonnenhübel (469 m)a další kopce Horní Lužice. Výhled na východ na polskou elektrárnu Turów již částečně zakrývá hora Jonsberg (653 m), na jihovýchodě vyčnívá Hvozd (749 m) s kamennou rozhlednou a v pozadí mezi oběma kopci můžeme zahlédnout vrcholky Ještědského hřbetu.

 

Series Navigation<< Nonnenfelsen (Zittauer Gebirge)Große und Kleine Orgel >>
Tagy