weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka pod Velkou Bukovou

V lesích mezi Ralskem a Hradčany vede žlutá turistická značka kolem dvou vrcholů – Velké (474 m n. m.) a Malé (431 m n. m.) Bukové, kde je na trase vyznačeno několik vyhlídkových míst.

První vyhlídkové místo je vyznačeno ve svahu pod vrcholem Velké Bukové, u rozcestníku pojmenovaného dle blízkého vrcholu. Aktuální situace je ovšem taková, že krajina je tu zbavena porostu v souvislosti s kůrovcovou kalamitou a nabízí tak nečekané a skvělé výhledy na místech, kde to dříve možné nebylo. Na ukázku ve fotkách výhled na Ralsko z červené značky nad Kalištěm. Nic to ale není proti tomu, co se nabízí od rozcestí Pod Velkou Bukovou, kde se žlutá potkává s červenou. Nečekaný výhled jihozápadním směrem, kterému dominuje dvojkopec Bezdězu. Úžasné panorama…

Samotná vyhlídka je až na západním svahu Velké Bukové, nad cestou, po níž vede žlutá značka. Otevírá se z ní pohled na do té doby nepřístupnou severní stranu, směrem k Mimoni. Výhled tímto směrem uzavírá druhý vrchol, Malá Buková. Dál je vidět také směrem k Máchovu jezeru, měla by být „na dosah“ vodní plocha Břehyňského rybníka. A samozřejmě opět Bezděz, už z jiného úhlu. Jen věčná škoda, že na ceduli není popsané panorama s okolím, jak by snad člověk čekal, ale jde o infotabuli Geoparku Ralsko ke Geostezce přes Bukové hory. Tudíž člověk částečně jen odhaduje, co to vlastně vidí.

Series Navigation<< Vyhlídky na Malé BukovéVyhlídka na Křížovém vrchu u Rynartic >>
Tagy