weby pro nejsevernější čechy

Skalní brána u Svojkova

Mimo trasu žluté turistické značky (Svojkovský okruh) je v pískovcových Svojkovských skalách skryta skalní brána.

Musím přiznat, že ač jsem se k Modlivému dolu či na Dědovy kameny vypravil již několikrát, o této bráně jsem neměl ani tušení. Nevím, zda se o ní dříve nevědělo, nemluvilo, či jsem byl slepý. Že je uvedena na mapy.cz jsem postřehl až letos (fotky v galerii však nesou datum už roku 2017).

Najít ji není nejsnazší, a hlavně cesta k ní není pro každého. Brána totiž neleží přímo ve skalách, k jejichž okraji se dá dojít po hřebenech, na nichž je několik vyhlídkových míst.  Nachází se v poměrně prudkém svahu, sevřeném v oblouku místních skal. Vidět je na ni jen z několika míst – kdo dle GPS neví, kam se koukat, asi nemá šanci.

Já se k ní pustil po vrstevnici ze žluté těsně pod jeskyní Poustevnou, na okraj skal, a z nich srázem dolů hustým a vysokým kapradím. Abych se nevracel stejnou cestou, pustil se pak od ní příkře vzhůru mezi skalisky směrem k vyhlídce pod Tisovým vrchem. Možná k ní vedou i další cesty (snad zespodu od cesty k místnímu hřbitovu?). Anabázi, kterou jsem zvolil já, mohu doporučit opravdu jen těm zdatnějším a dobrodružným povahám.

Samotná brána není z největších, ale je v perfektním stavu. Oblouk je masivní, vnitřní prostor, kterým jsem prolezl, bych odhadl na cca 3-4 metry délky.

Na fotkách je snad jakž takž vidět, že brána je viditelná jen z některých úhlů a míst, a že leží v docela slušném svahu.

Series Navigation<< Jeskyně Pusté kostely u SvitavyVyhlídka ve Svojkovských skalách >>
Tagy