weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Sofie u Stožce

Šébr je nejen místním pojem známý více než dost. Podstatně méně lidí tuší, že jde o odvozeninu z původního německého názvu Schöber, což je dnes kopec Stožec.

Když přijíždíte po silnici z České Lípy do Rumburka (postavena v letech 1794 – 1797) ze směru od Nové Huti, pozorné oko vlevo před nejvyšším místem Stožeckého sedla zaznamená v lese atypické místo, skálu s porostem, odlišným od okolí. Kupodivu nejde o samotný Stožec (665 metrů nad mořem). Dle mapy.cz je vrchol, o dva metry nadmořské výšky překonávající vyhlídkové místo, zhruba o 300 metrů dál západně v lese. Tam však nic moc zajímavého neobjevíte, na rozdíl od skály, vyčnívající nad okolím, které pročistily vichřice na začátku 21. století. Kopec tak nese jen řídký bukový les, který nepřekáží zajímavým rozhledům. Vrchol za ty roky, kdy jsem se naučil sem chodit, doznal změn k lepšímu – dnes tu je možno dokonce posedět na masivní lavičce. Ovšem jméno Sofie pro tohle místo používají jen mapy.cz, nikde jinde jsem ho neobjevil.

Žádná značená cesta sem nevede. Je možné dorazit od Jelení skály, ke které vede odbočka zelené značky, po neznačené hřebenové pěšině. Nebo z opačného směru od parkoviště na vrcholu Stožeckého sedla (kde se po dlouhém plánování v roce 2020 začalo s výstavbou lávky přes silnici) po modré Hřebenovce a z ní odbočit neznačenými pěšinami. Nejspíš i proto tu málokdy někoho potkáte, jde o takové hezky zapomenuté místo…

Skromné internetové zdroje pak udávají, že na pískovcové lavici severovýchodně od vrcholku bylo v roce 1778 vybudováno rakouské opevnění proti Prusům, po němž však do dnešní doby nezůstaly žádné stopy. V okolních lesích jsou betonové řopíky čs. opevnění z roku 1937.

Series Navigation<< Karlova výšina pod Širokým vrchemMalý Stožec (Kleiner Schöber) >>
Tagy