weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Pekelské sázky před osadou Přebytek u Lázní Libverda

Nad Lázněmi Libverda u silnice, vedoucí z města kolem Obřího sudu směrem na Nové Město pod Smrkem, je před osadou Přebytek vyhlídka Pekelské sázky, jedno z pětice zastavení na vyhlídkovém okruhu nad Libverdou.
Oficiální zdroje uvádí:

Pět atraktivních vyhlídek na Vás čeká nad obcí Lázně Libverda. Na každé z nich najdete popsanou jednu z tamních legend, která dá místu nový rozměr. Součástí každé vyhlídky je panoramatické foto, orientační mapa obce, pohledová mapa Frýdlantska a části Jizerských hor. Vyhlídky zdobí dřevěné sochy pohádkových bytostí a ke spočinutí slouží dřevěné vyřezávané lavice. To vše jen umocní nádherný výhled do kouzelné krajiny.

Zde konkrétně:

Z Vyhlídky Pekelské sázky se vám otevřou výhledy na údolí s osadou Peklo. Vyhlídku se sochou rozezleného Lucifera najdete v parčíku u hlavní silnice cca 300 m od Obřího sudu ve směru Přebytek a Nové Město pod Smrkem.

Obsah informační tabule ke stažení zde ->

Otevírá se již poněkud omezený pohled na Pekelské údolí, o němž se víc možno dozvědět právě na informační tabuli.

Další díl do skládačky:

V srpnu 2009 byly na jednotlivé vyhlídky umístěny krásné dřevěné sochy představující pohádkové bytosti související s místními pověstmi, v roce 2012 dřevěné lavičky. Sochy i lavičky vznikly v rámci sympozia, které se v Libverdě koná každoročně.

Na wiki se lze dočíst: Vyhlídka je umístěna severně od obce poblíž silnice III/29015 směrem na Přebytek a Ludvíkov pod Smrkem. Z místa je vyhlídka na obec Peklo (a blízký Přírodní park Peklo), na frýdlantský zámek či až do Polska. Na informační tabuli je text popisující historii obce Peklo a též pověst, kterak se svatý Martin vsadil s Luciferem o bohabojného hospodáře Jíru, který nikdy nezaklel. Ač Lucifer s čerty vymýšlel všelijaké nepříjemnosti, Jíra nikdy nezaklel a starý čert, na kterého v pekle spoléhali, že by přes malé pokušení a zlomyslnosti mohl Jíru donutit zaklít, při odletu odhodil na Jírovo stavení podkovu, kterou předtím Jírovi uloupil, a na tom místě vzniklo údolí pod Pekelským vrchem, v němž se osada Peklo rozkládá.[8] Sochu doplňující vyhlídkové místo vytvořil Jiří Nekola.[9] Lavičku vytvořil bulharský umělec Marin Vardolov.

Původní socha byla v roce 2020 stejně jako na ostatních vyhlídkách vyměněna, jak uvádí Liberecký Deník:

Sochaři s motorovými pilami pracovali na parkovišti v areálu Bikecentra. Hlavním cílem setkání, které letos proběhlo už po sedmé, je vytvořit nové sochy na Libverdské vyhlídky, které se staly vyhledávanou turistickou zajímavostí.

Letos svoji tvorbu představili Jiří Genzer, Michal Jára, Jan Rázek, Jan Švadlenka a Pavel Wágner, kteří své výtvory představili 3. července 2020 od 17 hodin na slavnostní vernisáži. Podle organizátorů se mohou zájemci těšit i na posezení tvůrců s pozvanými hosty. Podjizerský létokruh aneb Libverdské dřevosochání organizují Artefaktum-cz a obec Lázně Libverda.

Ze zprávy bohužel nelze poznat, kdo je autorem které nové sochy.

Series Navigation<< Socha rytíře u vyhlídky Libverdských pramenů v Lázních LibverdaVyhlídka Libverdských pramenů v Lázních Libverda >>
Tagy