weby pro nejsevernější čechy

Papststein (Saské Švýcarsko)

V Saském Švýcarsku je turisticky významných míst víc než mnoho, patří k nim i řetězec stolových hor. Jednou z nich je Papststein.
Nevysoký skalní masiv nabízí nepřebernou řadu výhledů ze značené cesty na vrchol i z mnoha místních odboček.

Velestručně na wiki:

Papststein je stolová hora nacházející se ve východní části Německa, poblíž hranic s Českou republikou, v levobřežní části Saského Švýcarska ve spolkové zemi Sasko na území obce Gohrisch. Nachází se na území Chráněné krajinné oblasti Saské Švýcarsko.

Výstup vzhůru je možný především ze dvou stran po značce – od parkoviště Waldparkplatz Gohrischstein vcelku strmě vzhůru nejprve po dřevem zpevněných stupních a posléze kovovými žebříky. Z opačné strany od Papstdorfu je cesta pozvolnější, leč podstatně delší. Zato tu najdete dančí oboru…

Těsně pod vrcholem je restaurace, u níž je vyhlídková terasa s posezením. Hlavní vyhlídka je ještě o něco výš, její součástí je věžička a stanice nákladní lanovky.

Web Saského Švýcarska:

Papststein je pozoruhodná skála v srdci Saského Švýcarska, kterou doporučujeme navštívit zejména v zimě. Se svou výškou 459 metrů se majestátně tyčí nad okolními lesy a údolími a nabízí návštěvníkům působivý výhled na okolní krajinu mezi Gohrischsteinem a Kleinhennersdorfer Stein. Při troše štěstí jsou okolní skály pokryty tenkou vrstvou sněhu.

Buďme opatrní, chladný vzduch obvykle přináší také sníh a kluzké podmínky. V těchto povětrnostních podmínkách je vhodné si zapůjčit ledové frajery – například v turistickém servisu Bad Schandau.

Bergbaude nabízí po celý rok vynikající regionální kuchyni.

Deník:

Cílem výletu je stolová hora Papststein (451 m n. m.), neboli Knězův kámen. Nachází se na levém břehu Labe kousek za Bad Schandau. Nejlepší přístup je od parkoviště ze sedla mezi horou Gohrisch a naším Papsteinem. Na vrchol je to slabých 15 minut chůze. Ale ty výhledy!

Z několika vyhlídek se budete kochat nádhernými pohledy na všechny světové strany. Českosaské Švýcarsko jako na dlani – Děčínský Sněžník, Růžák, Studenec, Vlčí hora, Königstein, Lilienstein a další. Hluboko pod námi kaňon Labe, rozervané skalní masivy Schrammsteine a nedobytný Falkenstein.

Už bylo dost vyhlídek? Pak využijte služeb zdejšího stejnojmenného výletního lokálu. Není krásnějšího zážitku, než se radovat okolní krajinou nad vynikajícím jídlem na zdejší terase. Ale abych nezapomněl na děti. Hned za restaurací se vydáte po neznačené cestě dál a po mírném klesání dojdete za 10 minut na přilehlé skalní plató s názvem Kleinhennersdorfer Stein. Vaše ratolesti si to zde užijí mezi roztroušenými skalními balvany roztodivných tvarů. U paty těchto skal pak můžete společně objevovat četné tajuplné jeskyně. Baterky s sebou! Krásné léto v krajině Českosaského Švýcarska.

Toulky po Čechách:

Papststein je jednou z nejznámějších stolových hor levobřežní části Saského Švýcarska. Leží cca 5 km JV od Königsteinu a dosahuje nadmořské výšky 451 m. Na jeho úpatí leží Papstdorf, místní část obce Gohrisch. Pod kopcem je neplacené parkoviště, z něhož vede na vrchol Papstu cca 500 dřevěných, kovových a kamenných schodů. Cesta je dokonce opatřena veřejným osvětlením a nabízí několik krásných vyhlídek na krajinu skal, tzv. Gebiet der Steine. Naproti první z nich je ve skále patrný nápis upomínající na saské geografické měření v r. 1863. Zhruba v polovině výstupu byla na odpočinkovém místě r. 2010 instalována dřevěná lavička s nápisem Forstliche Lehrausbildung Cunnersdorf. Pochází z dílny lesního hospodářství v obci Cunnersdorf. Na vrcholu Papststeinu se nachází výletní restaurace a nepřístupná hasičská věž.

Písemné prameny zmiňují Papststein poprvé r. 1496 jako Bogerssdorfer Stein. Již kolem r. 1830 vzbudila stolová hora s krásnými výhledy pozornost turistů. R. 1858 byl na vrcholu postaven dřevěný pavilon a r. 1862 dodnes stojící restaurace s otevřenou vyhlídkovou terasou. V současné době provozuje restauraci Familie Henkenjohann se svými spolupracovníky. V r. 1889 byla na nejvyšším bodě Papststeinu postavena jednoduchá vyhlídková konstrukce, z níž se do dnešní doby dochoval jen betonový podstavec. V dobách NDR byla vyhlídka nahrazena obyčejnou hasičskou věží z betonových prefabrikátů. Dne 17. ledna 1972 došlo na J svahu Papststeinu ke zřícení 4000 m3 skalního masivu, který zavalil cca 30 m široký pás zdejšího lesa. Následky jsou dodnes patrné.

Přesto, že je vyhlídková věž na Papststeinu nepřístupná, ze skalních vyhlídek se otevírají okouzlující výhledy na podstatnou část Českého i Saského Švýcarska, v popředí vidíme stolové hory Gohrisch a Zschirnstein, na české straně pak Děčínský Sněžník a charakteristický Růžovský vrch. Na V se zvedají Schrammsteine s Falkensteinem a Gross Winterbergem, vrch Tanečnice s rozhlednou a Ungerberg. Za nimi lze spatřit Lužické hory a jejich nejznámější vrcholy Studenec, Klíč a Jedlovou. Směrem k Z se tyčí majestátní Königstein a o něco blíže k S Lilienstein a za dobrého počasí můžeme dohlédnout až k Pirně a Drážďanům.

 

Series NavigationJeskyně Kuhstall (Saské Švýcarsko) >>
Tagy