weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Borný

Ze zelené turistické značky, vedoucí souběžně s naučnou stezkou Se Čtyřlístkem kolem Blaťáku po břehu Máchova jezera, vede místní odbočka na v mapách vyznačenou vyhlídku Borný.

Přímo kolem břehu vede žlutá značka a naučná stezka Swamp, zelená je umístěna o něco výš ve svahu. Odbočka je umístěna v blízkosti krytého posezení a vede cestou (či spíše necestou) poměrně strmě vzhůru, byť kolem vrcholu kopce Borný (446 m n. m.) krouží kolem dokola.

Výstup je to úchvatný, příroda podmanivá a okouzlující. Celé to má jeden jediný problém – i s navigací v ruce jsem nedokázal tuto cestu správně završit. Těsně před finálem se mi ztratilo značení, porost houstl a část lesa byla dokonce oplocena. Tam, kam ukazovaly souřadnice GPS, nebylo vůbec nic, co by se jakékoli vyhlídce podobalo. Marně jsem tápal a bloumal, až do chvíle, kdy jsem narazil na neskutečné hejno ptactva a kousek dál na pozůstatky žluté značky. Ta mne dovedla na hranu skály, odkud je alespoň jakýs takýs výhled na hladinu Máchova jezera, byť je toto místo cca 130 metrů od vyhlídky, vyznačené v mapách.

A ze skaliska mne stopy zrušené žluté značky poslaly přímo svahem dolů zpět k na začátku zmíněnému přístřešku.

Series Navigation<< Vyhlídka Borský vrchMalé varhany ve Šluknově >>
Tagy