weby pro nejsevernější čechy

Švarcvaldská skalní brána ve Skalním divadle u Hamru na Jezeře

Součástí přírodní památky Divadlo (někdy označované Skalní divadlo či Skalní amfiteátr) je v pískovcovém masivu umístěná skalní brána, zvaná Švarcvaldská.

Od rozcestníku, u kterého začíná žlutá turistická značka (směr Schachtenstein a Děvín) a kudy prochází zelená od Stohánku k Hamru na Jezeře, vede neznačená odbočka k pískovcovým skalám Divadlo. Masiv tu tvoří půdorysně něco jako písmeno U, na jednom jeho křídle se nachází Švarcvaldská brána. V cca 10 metrů velkém bloku je brána o výšce asi 1,5 m a šířce 2 m. Jinde udávaných cca 3 m výšky a 5 m šířky je dle mého silně přestřelených. Brána je pojmenována dle nedaleké, dnes zaniklé vesnice Schwarzwalde – Černá Novina.

Za pozornost v jejím blízkém okolí stojí tzv. železné klády (roury) – výjimečné skalní útvary, které jsou typické pro pískovce Ralské pahorkatiny. Vznikly díky vulkanické činnosti, kdy z hornin vytékaly roztoky železa. Jak roztoky proudily zdejšími pískovci, vysrážely se občas do bizarních tvarů a erozí se vypreparovaly pouze železem zpevněné části.

Series Navigation<< Bořeňská vyhlídka na Radovesické výsypceGeopark VlnoKam u Brozan nad Ohří >>
Tagy