weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Samuelova sluj (Sloup v Čechách)

Na skále nad Samuelovou jeskyní u Sloupu v Čechách je vybudována vyhlídka.

Je to poměrně zvláštní – kolem Sloupu v Čechách je už řadu let vytvořena řada vyhlídkových cest a naučných stezek, přitom některá atraktivní místa zůstala zcela mimo značení. Právě takovým místem, k němuž žádná značená cesta nevede, je místo, kde jsou hned dvě vyhlídky a výše zmíněná „jeskyně“  – poustevna.

Skála, původně pojmenovaná Špičatý kámen (Spitziger Stein), dostala později jméno dle poustevny ve svém nitru. Na obecním webu se lze dočíst, že „Asi před 100 lety byla skála upravena jako vyhlídka. Toto místo bylo zrenovováno v roce 2003 díky péči Lesů ČR a Obecního úřadu ve Sloupu.“ Od kdy oněch 100 let počítat, to bohužel ze zprávy nevyplývá, protože není datována.

Na skálu vede ze hřbetu nad jeskyní krátká pěšina k vytesaným schodům se zábradlím. Až na nejvyšší vyhlídkovou plošinu vede několik schodišť, přičemž to poslední není v ideální kondici, pár schodů je nahrazeno dřevem s takřka nezdolatelnými rozestupy. Z nejvyššího místa lze (v dobrých podmínkách) sestoupit na větší plošinu, nicméně zkoušet to v zimě s utrženým zábradlím jsem si netroufl. Navíc si nejsem jist, co je odtud vidět „víc“ – všechny zdroje se shodují, že „rozhled do okolí je omezen vzrostlými stromy„. Z vrcholu je dle mého vidět vše, co by se dalo vidět i tehdy, pokud by byl kopec odlesněn – především obec Sloup, rozhlednu Na Stráži, hrad, zámek, a věřím, že za dobré viditelnosti i mnoho kopečků na obzoru v dáli.

Za zmínku určitě stojí nedaleko stojící skalisko (v podstatě přímo proti vchodu do poustevny) s názvem Samuelova věž. Její tvar upoutá na první pohled.

Series Navigation<< Vyhlídka Vana (Sloup v Čechách)Samuelova jeskyně (Sloup v Čechách) >>
Tagy