weby pro nejsevernější čechy

Čedičové varhany u Hlinek

Nedaleko obce Hlinky na území CHKO Slavkovský les se nachází pro tuto oblast výjimečná lokalita – na území bývalého lomu tu došlo k odhalení čedičových varhan.

Už jsem se to snažil naznačit mnohokrát. V některých lokalitách si myslíme, že se chlubíme něčím výjimečným, výlučným, neopakovatelným – a přitom se stačí jen rozhlédnout, aby člověk zjistil, že podobných míst je nejen v blízkém okolí rozeseto povícero. Před lety jsem nabízel podobný útvar u krušnohorské Rotavy, samozřejmostí je profláknutá Panská skála a kdo se chce vyhnout lidem, zamíří na Zlatý a Stříbrný vrch. Ono je těch míst ale víc

Kolem Hlinek jsem jezdil roky údolím Teplé z Karlových Varů na Bečov. Nějakou dobu jsem vedl v patrnosti i nedalekou místní přírodní památku. Letos (v srpnu 2017) to tedy konečně vyšlo. Kousek od Bečova nad Teplou (mezi vlakovými stanicemi Vodná a Krásný Jez) je silniční odbočka přes obec Vodná do Hlinek. Tady je třeba zahnout v obci doprava směr Přílezy a po cca jednom kilometru je v lese vlevo malý plácek s turistickým altánem, u něhož stojí informační cedule. Pěšina k bývalému lomu není značená, ale od závory dostatečně prošlapaná, aby člověk neměl pochyby, kam se vydat.

Lokalita to není příliš velká. Rozloha chráněného území je 0,69 ha, některé prameny udávají, že čelo lomu má výšku cca 20 metrů a šíře obnažených sloupců je kolem 60 metrů. Na naše zvyklosti jsou sloupy tlustší a nepravidelnější.

Obecná informace praví, že lokalita je zaniklou třetihorní sopkou starou přibližně 22 milionů let a sloupcovitá odlučnost je výsledkem smršťování a chladnutí lávy, která může za specifických podmínek utuhnout do podoby šestihranných sloupů, tzv. varhan. Zvláštní je, že všude se lze dočíst, že varhany byly odkryty v bývalém lomu, ale nikde jsem nenašel o jeho historii zmínku. Z toho mála, kde je alespoň něco o zahájení těžby. není jasné, zda šlo primárně o těžbu právě čediče, nebo se na varany narazilo „náhodou“ při otevírání lomu na něco jiného. Ani se mi nepodařilo odhalit, kdy se tu s těžbou skončilo. Maximum je asi zde -> (lom v nefelinitech založený v třetihorním lávovém proudu na svahu pův. třetihorní sopky výlevného charakteru pod kótou Hůrka 817.0 m n.m.).

PS: Řada pramenů zmiňuje, že rozpad sloupů je tu silný a viditelný a stěna se neustále zmenšuje. Bohužel, tentokrát nemohu sloužit historickými fotografiemi, abych info potvrdil či vyvrátil.

 

 

Series Navigation<< Panská skálaRotavské varhany >>
Tagy