weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Muchomůrka na Hostibejku v Kralupech nad Vltavou

Na trase naučné stezky Hostibejk v Kralupech nad Vltavou je na jihozápadní straně kopce kromě známějšího vyhlídkového altánu další (kdysi) vyhlídkové místo s poněkud netradičním „altánem“.
Jak je z fotografií patrné, místo je sice jako vyhlídka upraveno, ale už nějakou dobu pro tento účel neslouží – nabízí jen pohled do vzrostlé zeleně.

Dostupná zmínka:

Po založení „Zemědělského a okrašlovacího spolku pro Kralupy a okolí“ byl Hostibejk osázen a proměněn v městský park. Po 1. světové válce byly rozšířeny a upraveny cesty, byly rozmístěny lavičky a na východním konci Hostibejku byl postaven architektonicky zajímavě řešený vyhlídkový altán s kamennou konstrukcí. Vyhlídku jižním a západním směrem pak poskytovala na druhém konci cesty umístěná vyhlídková betonová „houba“. 

Na zdejší infotabuli o stavbičce ani slovo.

Další info zde v Kralupském zpravodaji ze září 2020:

Muchomůrku nechal na své náklady postavit místní architekt Antonín Karban. Jako její protiváhu postavil i šestiboký vyhlídkový altán s pohledem na město. Třebaže již kvůli vzrostlým stromům neplní funkci vyhlídky, je místem pro romantická setkání, odpočinek i popovídání s přáteli.

Series Navigation<< Skála Homolka jižně od Bečova nad TeplouVyhlídkový altán na Hostibejku v Kralupech nad Vltavou >>
Tagy