weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Mlynářův kámen

Nad Dolními Zálezly nad kaňonem Labe se na svahu Dubického kopce (358 m n. m.) na vrcholu čedičové skály nachází vyhlídka nazvaná Mlynářův kámen.

Na vyhlídku (274 m n. m.) vede zelená turistická značka mezi Dolními Zálezly a Dubicí/Dubičkami. Využít lze ale i modrý okruh z Dolních Zálezel, zajít k Moravanskému vodopádu a pak se na zelenou vrátit. Přímo na skálu vede cca 200 metrů dlouhá odbočka, která nejprve poměrně prudce klesá a následně táhle stoupá. Na samotnou vyhlídku, na které je umístěn kříž, vede přes rozsedlinu kovový můstek. Vyhlídka je ohraničena již poněkud chátrajícím zábradlím, což ale na kvalitě výhledu neubírá.

Údajně se jedná o prastaré signalizační místo. Výhled je na obce kolem Labe (Dolní Zálezly, Sebuzín, Církvice, Prackovice nad Labem a Libochovany), na lom na Deblíku, a na vrcholky Českého středohoří od Lovoše po masiv Varhoště.

A ještě malá zajímavost – když jsem se v Dolních Zálezlech u kaple sv. Anny potkal s bývalým starostou, říkal mi, že Mlynářův kámen podle historických pramenů skrývá tajemství. Někde v suťových polích jsou obdobné průduchy jako na Borečském vrchu. Že dokonce znal pamětníka, který věděl, kde jsou – ale jemu osobně se ona místa nikdy odhalit nepodařilo. Takže odhalení čeká na někoho trpělivého a šikovného…

Series Navigation<< Vyhlídka Václava KrčilaVyhlídka u Wachbergu (Berggaststätte Wachbergbaude) >>
Tagy