weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Jehla u České Kamenice

Východně od České Kamenice se nachází oblast oblíbených turistických vycházek – od Bratrských oltářů po řadu skalních vyhlídek, z nichž jednou je Jehla.
Z České Kamenice po modré (vede dál do Lísky), případně část cesty po žluté přes další vyhlídková místa. Přímo k vyhlídce Jehla z modré značky vede místní odbočka. Jedná se o dvouvrcholový čedičový kopec (487 m n. m.). Na vyšším nezpřístupněném skalisku je kovový křížek. Z jihozápadního nižšího vrcholu vybíhá úzký skalnatý hřbítek, strmě spadající do údolí, který je tvořen špičatými čedičovými skalisky, podle nichž byl vrch zřejmě pojmenován. Na skalách je dobře viditelná sloupcová odlučnost. Upravená stezka vede po temeni na skalisko se zábradlím, zpřístupněné roku 1879. Celoročně přístupná vyhlídka nabízí výhled na Českou Kamenici, Zámecký vrch, Lužické hory, České středohoří, Labské pískovce, Růžovský vrch. Za pěkného počasí je (prý) v dálce viditelný Děčínský Sněžník, Milešovka a stolové hory Saského Švýcarska v Německu. V roce 1885 postavil českokamenický okrašlovací spolek na chráněném místě u výstupu na Jehlu chatku, která však dnes již neexistuje.

Jehla je také opředena četnými pověstmi, zejména o skalních skřítcích, kteří zde prý měli i svůj pivovárek. Proto se tu také jedné prohlubenině u cesty říká Trpasličí pánev.

Pro mne je tohle místo tak trochu zakleté, obdobně jako Klíč. Řekněme to tak, že všichni chrochtají blahem a pochvalují si výhledy, a já přes opakované návštěvy mrznu, moknu, zírám do mlhy, oparu, z objektivu stírám kapky… Ale jednou, jednou se snad zadaří.

Aktualizace leden 2024:

Skalní hřbet byl v roce 2023 doplněn altánem. Při jeho obhlídce se konečně zadařilo – viz foto.

Series Navigation<< Vyhlídka Töpfer u OybinaSkalní vyhlídky kolem České Kamenice (Jehla, Tell-Platte, Ponorka, Žába) >>
Tagy