weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka Liščí kazatelna (Fuchskanzel) u Lückendorfu

Východně od Lückendorfu těsně u hranic s Českou republikou v menším skalním městě leží vyhlídka Liščí kazatelna (Fuchskanzel).
Z české strany je nejblíže Hrádek nad Nisou, z německé zmíněný Lückendorf, do kterého se dá přejít z Petrovic. Ať tak či onak, k vyhlídce vede červené značení, navazující na jiné značené cesty. A také se k ní dá dostat po neznačených pěšinách, z údolí Bílého potoka od hranic – leč tuhle možnost bych doporučil jen zdatným a otrlým, není zrovna nejsnazší. I když okolní skály, odkryté čerstvou těžbou kalamitního dřeva, nabízejí fantastickou scenerii.

Vyhlídka vznikla kolem triangulačního bodu – jeho sloup je tu k vidění dodnes. Jeho popis je ale na tabuli takřka kilometr daleko, u rozcestí červené, žluté a zelené směrem k Lückendorfu.

Z vyhlídky, na níž je naštěstí panoramatická tabule s popisem, je výhled vskutku parádní, byť jen jedním směrem, k severu. Ale hned do tří zemí. Žitava, Turów, Hrádek nad Nisou.

Výběr z textu na dvojjazyčné informační tabuli:

Zeměměřičský bod byl zřízen v květnu 1865 na vrchu Strassberg u obce Lückendorf. Povolení k jeho výstavbě bylo uděleno městem Žitava již v říjnu 1864. Bod zřízená na izolované pískovcové skále je na rozdíl od jiných bodů pouze 1 m vysokým pilířem. Jeho povrch byl původně chráněn pískovcovou deskou. Z dálky bod zviditelňovala dřevěná signální pyramida. Umístění bylo provedeno pod vedením Friedricha Roberta, asistenta prof. Nagela, za vynaložení 155 marek.

Bod Strassberg na vyhlídkové plošině, dnes zvané Liščí kazatelna, patří k časně vztyčeným zeměměřičským pilířům Královské saské triangulace, neboť výstavba zeměměřičských bodů II. třídy probíhala z východu na západ. Někdejší pevná bod zemské zeměměřičské sítě byl po desítky let vztažným bodem pro místní detailní zaměřování a tvorbu map.

Restaurování pilíře bylo iniciováno Christianem Kürzelem z obce Niederoybin, podpořeno Žitavským lesním podnikem a provedeno v roce 2014 kameníkem Rolandem Fribolinem.

Web o Lužických horách:

Straßberg (Silniční vrch, 538 m) je poměrně výrazný pískovcový kopec, vystupující nad hraničním údolím Bílého potoka asi 2 km východně od Lückendorfu. Z jeho lesnatých svahů vyčnívá několik turisticky i horolezecky zajímavých skal. Asi 200 m severovýchodně od zalesněného vrcholu je upravená skalní vyhlídka Fuchskanzel (Liščí kazatelna, 531 m), zpřístupněná železným můstkem se zábradlím, nabízející pěkný výhled přes údolí Lužické Nisy se Žitavou a Hrádkem nad Nisou do zvlněné krajiny Horní Lužice i na polské uhelné doly s elektrárnou Turów. Na východě je nad údolím Bílého potoka vidět Popovu skálu.

Na vyhlídce stojí asi 1 m vysoký pískovcový sloup z roku 1864, který byl součástí triangulační sítě Saského království a dnes je chráněnou kulturní památkou. Na skále byl usazen v květnu 1865 a jeho vrchol tehdy kryla pískovcová deska, která dnes chybí. V roce 2014 byl sloup restaurován kameníkem Rolandem Fribolinem.

Přiznám se, že citované Popovy skály jsem si všiml až při strmém sestupu do údolí – trčí nepřehlédnutelně ze zalesněného hřebene. Ovšem ze samotné vyhlídky si nejsem jist, mám pocit, že kraje zmiňované panoramatické infotabule jsou aktuálně poněkud kryty stromy.

Series Navigation<< Stožec (Schöber)Vyhlídka Kočičí kameny východně od Lázní Libverda >>
Tagy