weby pro nejsevernější čechy

Lafitova vyhlídka pod Křížovou horou

Na trase modré turistické značky nazvané Žitenická stezka Zemí hradů mezi Skalicí a Lbínem se pod Křížovou horou nalézá Lafitova vyhlídka.

Z modré na ni vede místní odbočka, komu se ale nechce po příchodu ze směru od Skalice a „předběžného“ vyhlídkového místa obcházet kopec širokým obloukem, může si vybrat podle map.cz před nebo za zdejším rozcestníkem pěšinu strmě vzhůru. Upozorňuji, že v prvním případě nejde o zkratku pro každého – i za suchého letního počasí je výstup solidním sportovním výkonem. Druhá pěšina vzhůru by měla údajně být schůdnější.

Ovšem výhled stoj za to. České středohoří jak na dlani, od Milešovky po Říp, od Mělníka k Lovosicím.

Něco teorie:

Křížová hora (590 m n. m.) 4 km severovýchodně od Litoměřic je jižním okrajem zalesněného masivu Dlouhého vrchu, který se táhne v délce 5,5 km od severu k jihu. Z jihovýchodního svahu Křížové hory vyčnívá třicetimetrový skalní tefritový útvar s názvem Kavčí vrch (500 m n. m.), z něhož je výhled na Labe od Radobýlu až k Mělníku. Nejvýraznějšími viditelnými vrcholy ve vzdálenějším okolí jsou Říp na jihovýchodě, zřícenina hradu Hazmburk na jihu, v centrální části Českého středohoří pak za Bídnicí je vrch Lovoš a dále i Milešovka.

Hlavní vyhlídka je přímo na skalisku označena značkou a dřevěným sloupkem, je tu i stůl s posezením. Kdo má bystré oko, všimne si, že o kousek vedle je prošlápnutá pěšinka, která vede k dalšímu místu s vyhlídkou, na němž je nízká lavice – odtud je vidět o něco víc směrem za Říp, na Mělník k elektrárně v Počaplech.

Jediné, co mi zůstává záhadou, je jak vyhlídka ke svému jménu přišla. Zdroje se ani nemohou shodnout, zda Lafitova nebo Laffitova, varianta s jedním „F“ však převažuje…

Series Navigation<< Vyhlídka Sokol (Besedické skály)Hraběcí vyhlídka u Rabštejna nad Střelou >>
Tagy