weby pro nejsevernější čechy

Herdstein

Mimo značené cesty nad údolím říčky Kamenice mezi Českou Kamenicí a Mlýny vystupuje z terénu vrch Herdstein.

V lesnatém terénu, z něhož místy vystupují osamocené pískovcové skalky, najednou vyráží čedič. Sloupce, které trčí všemi směry (od kolmých přes vějířovité paprsky až po ty, které jsou uloženy vodorovně), vytvářejí menší skalisko, z jedné strany relativně pohodlně přístupné a na druhé straně čnící nad údolím. Výhled je dost omezený – přes údolí je vidět Česká Kamenice (k rozeznání je věž místního kostela), na „pravoboku“ je pak znatelná silnice mezi Křížovým Bukem a Lískou a nad ní Zlatý vrch.

Web o Lužických horách praví:

Asi 1 km severozápadně od Středního vrchu vystupuje nad údolí Kamenice nevelký čedičový vrch, nazývaný dříve Herdstein nebo Hausstein (471 m). Lidově se též označoval jako Hadstein, protože zde bývalo čihadlo. Z temene částečně zalesněného vrchu vystupují na severu a severozápadě dva výrazné skalní ostrohy, tvořené sloupcovitě odlučným čedičem, z nichž jsou dílčí výhledy do údolí Kamenice a na okolní kopce. Na nevelké louce v sedle pod vrchem stál ve 30. letech 20. století dřevěný hostinec Herdsteinbaude, dnes tu stojí novější zděný dům.

Zmíněný dům tu působí jako zjevení. Udržovaná stavba uprostřed ničeho – široko daleko žádná civilizace.

Dostat se sem je asi nejjednodušší z modré turistické značky, která vede z Dolního Prysku na Střední vrch (a dál do Horního Prysku). Rozcestníku u odbočky je přímo označen jako Herdstein. Lze také využít cyklotrasu Kamzičí stezka, od Pustého zámku podél Kamenice, pak svahem vzhůru a napojit se na již zmíněnou odbočku. Samotné vyhlídkové místo je mezi stromy nedaleko od domu, pěšina je jasně vyšlapaná, zabloudit (snad) nelze.

Series Navigation<< Úzké schodyVyhlídka Pustý zámek >>
Tagy