weby pro nejsevernější čechy

Vrch Zlatý (a Stříbrný)

Když nám v tom sychravém počasí alespoň na chvilku vysvitlo slunko, je tu hned inspirace na cesty po krásách našeho okolí. Pokud jsme před časem vyzývali k výletu za měsíčnicí vytrvalou (a po okolí), je třeba jedním dechem říct, že by se hodilo udělat ještě pár dalších kroků.

Jezdíme tamtudy nejspíš všichni, ale kolik z vás (nás) tam kdy zastavilo, aby udělalo odbočku pěšky směrem do lesa? A přitom jen „pár“ metrů od silnice z Krásného Buku do Lísky je skryto nádherné místo, o kterém se v každých materiálech zdůrazňuje, že místní čedičové sloupy jsou až dvaapůlkrát delší než ty z Panské skály. Bohužel ale Zlatý vrch není od silnice tak dobře vidět. Nebo spíš možná naštěstí, za celou dobu, kdy jsem se procházel, jsem zahlédl jediného člověka…

Cestiček k této lokalitě je hned několik – ta správná (a značená) je z parkoviště v Lísce, kam se dostanete buď přes celou Lísku (doprava skrz obec z hlavní na Českou Kamenici), nebo „polní“ okreskou doprava v lese u autobusové zastávky. Můžete ale také nechat auto před závorou u stoupacích pruhů nad Lískou a jít z opačné strany pěšinami sice neznačenými, ale poměrně jednoznačně směřujícími k tomuto bývalému lomu.

Vše podstatné a důležité o této geologické lokalitě najdete tady. Nejen o ní, ale i o dalších podobných místech pak můžete číst třeba tady.

Za trochu snahy stojí nejen obdivování odhalené masy čediče, ale také výstup (výšplh?) na jeho temeno, odkud je překrásný rozhled po okolí (pokud tedy zrovna trefíte počasí).

A taky nezapomeňte na to, že jen o kousíček níž je o něco menší Stříbrný vrch, který je sice částečně uschován bokem, ale těch pár kroků navíc se určitě vyplatí.

Komu nestačí fotky, ať to zkusí tady ->.

Series Navigation<< Dutý kámen u CvikovaKarlova výšina pod Širokým vrchem >>
Tagy