weby pro nejsevernější čechy

Lom Klučky

Na půl cesty mezi Práchní a Polevskem se na úpatí kopce Klučky nachází stejnojmenný dvouetážový opuštěný čedičový lom.

Kolikrát jste se byli podívat na Panské skále, vztekali se, že přilehlé parkoviště je plné a za závorou, a na samotných varhanech se vyhýbali pochodujícím zástupům ostatních návštěvníků? A máte tušení, že jen pár minut cesty odtud najdete daleko méně profláknuté, leč možná i zajímavější místo?

Stačí se od zmíněné Panské skály držet modré turistické značky, projít Práchní k autobusové zastávce u místní prodejny a zahnout na pěšinu do luk. Kdo ví, může tu navštívit vlevo na hraně skal zarůstající vyhlídku, vpravo se podívat k místu dávno zaniklé rozhledny a hostince, a před vstupem do lesa obdivovat kovový kříž. To hlavní však čeká po chvíli pochodování lesem. Modrá značka uhýbá vlevo dolů, je ale lepší udělat ještě pár kroků dál po neznačené cestě a stanete na okraji lomu. Unikátní je v tom, že je „dvoupatrový“, i když to odtud vlastně není poznat. Kromě výhledu do krajiny (kopce mezi Jedlovou a Studencem) se před vámi otevírá plošina prvního patra.

Na tu se lze dostat, když se vrátíte na modrou značku. Odtud můžete obdivovat jak mohutné sloupy, na jejichž vrcholu jste stáli před okamžikem, tak výhled na spodní patro, kde vás nejspíš překvapí povalený obří „sloup“. I na spodní plato se dá dostat, byť odbočka z modré je opět neznačená a za nepříznivého počasí víc než rozbahněná. Trocha nepohodlí se ale vyplatí, pohled na stěnu, tvořenou sloupy, které mají až 50 cm v průměru, je ohromující. Výška stěn je udávána kolem 12 metrů.

Pak už stačí jen pár kroků po modré a ocitnete se na silnici z Práchně do Polevska – kdo je pohodlný, může to vzít autem tudy a k lomu vystoupat opačným směrem…

Podobně jako u čedičových varhan u Hlinek mi nezbývá než konstatovat, že najít něco smysluplného z historie dávné i nedávné není lehký úkol. Někde se o lokalitě hovoří jako o uznané přírodní památce, její nominace však v roce 2008 neprošla. K uznání snad došlo v roce 2011, ale nepodařilo se mi najít oficiální potvrzení. Na mapy.cz se lze dočíst, že lom je zařazen do druhé zóny odstupňované ochrany CHKO Lužické hory.

Na jediném místě se mi podařilo najít informaci, že lom na čedič byl otevřen kolem roku 1910 a těžba byla zastavena v roce 1997. Nakolik je to pravda je otázka, protože na stejném místě se tvrdí, že PP byla vyhlášena 14. února 2008, což pravda podle předchozích zdrojů není.

Návštěva se zřejmě vyplatí za příznivých podmínek i v zimním období – podle některých fotografií se tu tvoří ledopády…

 

 

Series Navigation<< Rotavské varhanyDutý kámen u Cvikova >>
Tagy