weby pro nejsevernější čechy

Skalní vyhlídky kolem České Kamenice (Jehla, Tell-Platte, Ponorka, Žába)

Pokud se necháte zlákat k vycházce na Bratrský oltář u České Kamenice, o cestě tam a zpět už byla řeč. Možný okruh vede přes několik zajímavých míst, která by stála za návštěvu, i kdyby šlo o samostatnou výpravu. Jen si pořiďte novou mapu, protože část značení je nová a v mnoha tiskovinách nezachycená. Z náměstí kolem kaple Panny Marie vedou hned tři barvy. Já se držel modré a po odbočení z Máchovy ulice se nestačil divit. Nejprve zpustlý zahradní altán, poté cosi, v čem je dnes Domov důchodců, ale kolem čeho kdysi zjevně býval honosný park. Na přiléhajícím hřebeni gloriet, a nakonec podivný obelisk, o němž se v mapách na internetu píše, že jde o poslední těžební sloup (ve skutečnosti torzo střeleckého terče). Bohužel se mi ani o jednom z těchto artefaktů nepodařilo objevit na netu nebo v domácím archivu jakoukoli informaci, tudíž za jakékoli zprávy budu velmi rád. Aktualizace 2024 – časem se člověk naučí najít nějaké zdroje…

Dál cesta vede lesem k prvnímu cíli, vyhlídce Jehla. Přímo k ní z modré značky vede místní odbočka. Jedná se o dvouvrcholový čedičový kopec (487 m.n.m.). Na vyšším nezpřístupněném skalisku je kovový křížek. Z jihozápadního nižšího vrcholu vybíhá úzký skalnatý hřbítek, strmě spadající do údolí, který je tvořen špičatými čedičovými skalisky, podle nichž byl vrch zřejmě pojmenován. Na skalách je dobře viditelná sloupcová odlučnost. Upravená stezka vede po temeni na skalisko se zábradlím, zpřístupněné roku 1879. Celoročně přístupná vyhlídka nabízí výhled na Českou Kamenici, Zámecký vrch, Lužické hory, České středohoří, Labské pískovce, Růžovský vrch. Za pěkného počasí je (prý) v dálce viditelný Děčínský Sněžník, Milešovka a stolové hory Saského Švýcarska v Německu. V roce 1885 postavil českokamenický okrašlovací spolek na chráněném místě u výstupu na Jehlu chatku, která však dnes již neexistuje.

Jehla je také opředena četnými pověstmi, zejména o skalních skřítcích, kteří zde prý měli i svůj pivovárek. Proto se tu také jedné prohlubenině u cesty říká Trpasličí pánev.

Z Jehly je to jen kousek na Bratrský oltář, odkud se můžete zpět do České Kamenice vydat po žluté. Jen mějte oči na stopkách, chvilkami je značení mírně nepřehledné.

Na křižovatce několika cest, zahloubených v pískovcových skalách v sedle na severozápadním úpatí Jehly, se skrývají zbytky skalní výklenkové kaple Nejsvětější Trojice (Dreifaltigskeitaltar). Bývala ohrazena plůtkem, na skále nad ní stál železný kříž. Z původní podoby však nezbylo nic a nápis „Poznej sám sebe“ je novodobý, stejně jako zavěšený obraz. Naproti kapličce na vyvýšeném místě stával dřevěný Münzelův přístřešek s lavičkami, ale ani z něho nic moc nezbylo.

Dalším místem k zastavení je vyhlídka na převislém pískovcovém kameni bez českého jména, její původní název byl Tell-Platte podle známé postavy švýcarských bájí Viléma Tella. Originální kamenná plošina u Lucernského jezera, na kterou Tell uprchl svým zajatcům z člunu, dodnes nese název Tellsplatte. Od zachovalého zábradlí je pěkný pohled do krajiny, i když z obou stran sevřený zalesněnými pískovcovými masivy.

Pokud budete pozorní, na další cestě nepřehlédnete skálu – pískovcový kužel tzv. Jahn-Stein, v níž je dnes už jen prázdný výklenek po pamětní desce zakladatele německého tělocvičného hnutí Friedricha Ludwiga Jahna, která tu byla umístěna někdy před 2. světovou válkou.

Další vyhlídkou je Ponorka (Großer Brandfelsen, většina zdrojů udává 387 m n.m., ale tabulka na místě tvrdí 425), tvořená trojicí pískovcových skalních věží, přístupných po vytesaných schodech a vzájemně propojených můstky se zábradlím. Z nejvyšší skály je pěkný výhled na Jehlu, Zámecký vrch a město. V některých pramenech se píše o stožáru, ale kde nic, tu nic – nic takového jsem tu neviděl.

Po dalších cca 100 metrech se nachází pískovcová skála Žába (421 m.n.m., Kleiner Brandfelsen) s menší plošinkou. Tvrdit o ní, že je vyhlídkou, je ale poměrně odvážné – i když u tady je zábradlí, vybízející k opření se a zírání do kraje, ve všech směrech koukáte jen do korun vzrostlých stromů.

Následuje už jen sestup směrem k městu kolem rybníčku nad Městským koupalištěm, kde si na informační tabuli nezapomeňte přečíst, jak tu kdysi bývalo krásně a zajímavě a oč všechno jsme se připravili…

Series Navigation<< Vyhlídka Jehla u České Kamenice
Tagy