weby pro nejsevernější čechy

Kristův kříž na Křížovém vrchu (Bergkreuz) u Rynartic

Na Křížovém vrchu u Rynartic stojí velký dřevěný kříž s malovanou siluetou Krista.
Podle cedulky, umístěné na boku břevna, postavili kříž 17. září 2002 místní chalupáři. Dá se k němu přijít buď panelovou cestou od hotelu Zámeček přes místní vodojem, nebo ze směru od jihozápadu svahem vzhůru. Ač zdola kříž není příliš patrný (zaniká na pozadí stromů), naopak od něho je výhled úžasný.

V „bibli“ regionu, knize Natalie Belisové Tulákům Jetřichovicka, se o kříži píše na stranách 78 a 79:

Nejstarší kříž, který tu stál, byl vztyčen až roku 1834 (dříve se vrch nazýval Rennersdorfer Höhe). Kopec nazývá „Křížovým“ až lesní mapa z roku 1848. Zřizovatelem nejstaršího kříže byl obchodník Johann Christof Grohmann z čp. 50. Jeho pozemky sousedily s Rynartickým vrchem. Kříž byl velmi jednoduchý, dřevěný, a nejspíše i bez obvyklé malované siluety. Hned v roce 1834 je fundátor nechal oficiálně vysvětit farářem Johannem Langerem.

Dřevěné kříže však nevydrží dlouho vzdorovat rozmarům počasí. O některých exemplářích se ani nedochovala žádná zpráva…

Posledního června roku 1875 se nad Rynarticemi strhla silná bouře a přímo v osadě udeřilo 6 blesků. Jeden z nich si to namířil přímo do Krista na Křížovém vrchu. Urazil Spasitelovu paži a mrštil s ní po svahu na dům rychtáře Constantina Grohmanna (čp. 68), do kterého se také trefil jeden z blesků. Což znamená, že v té době už měl kříž siluetu, ať už byl nový nebo po renovaci.

Postižený rychtář vybojoval zřízení dne zaslíbení a dobře učinil – dle místních do roku 1945 již 30. června nikdy žádná bouřka v Rynarticích neřádila.

V květnu roku 1889 tu byl vztyčen další kříž. Ten byl svědkem nešťastné události roku 1904. Při prokopských oslavách, kdy se tu střílelo z moždířů, čeledín Wilhelm Kreibich z čp. 38 naládoval největší moždíř se slovy „Teď bude tak napěchovaný, až Pánbůh sletí z kříže“. Při jeho odpalování ale zřejmě zakopl a dostal plný zásah do prsou.

Po 2. světové válce kříž zchátral. Na tradici se navázalo až po 50 letech – o ozdobu vrchu se postarali původní němečtí obyvatelé. Zaplatili zhotovení kříže a plechové siluety, pozvali německy hovořícího kněze z Jiříkova a 11. května 1991 nechali kříž vysvětit. Dnešní kříž postavili místní chalupáři 17. září roku 2002.

Series Navigation<< Školní kříž na rozcestí u hotelu Zámeček v RynarticíchKříž na skále nad Jetřichovicemi >>
Tagy