weby pro nejsevernější čechy

Sloup s kaplicí (boží muka) ve Lvové

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

U silnice takřka na konci Lvové směrem na Liberec stojí u místní odbočky kamenná boží muka.

Jeden z mnoha historických artefaktů, které míjíme víc než často – kdo o tenhle sloupek očima nezavadil, když jede směr Liberec? Jen si najít (po dlouhých letech) nějakou příležitost zastavit a udělat těch pár kroků.

Osobně bych tuhle památku považoval za sloup, ale v encyklopedii Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Libereckém kraji o něm není ani zmínka. Jde ale o kulturní památku, takže lze čerpat z Památkového katalogu:

Sloupová boží muka z roku 1734 se nachází v centru obce Lvová. Patřila historicky k Židovicím. Jsou z tesané žuly, vysoká cca 2,4m, a jsou umístěna na nárožní parcele u č. p. 46, u hlavní silnice a výjezdu obecní cesty. Postavena na hranolové základně, která je ze všech 4 stran opatřena barokními zrcadly, nad výraznou římsou navazuje o něco subtilnější hranol a nad ním po mírném okosení vlastní vysoké hranolové tělo sloupu. Na něm je nad mohutnou římsou umístěna hranolová kaplička, s výklenkem orientovaným J s nepůvodní soškou Panny Marie. Na J orientovaném zrcadle spodního hranolu je nápis v 7 řádcích.

Původní evidenční list z roku 1967 udává, že boží muka tehdy nebyla na svém místě nalezena, protože „dle informace zaměstnanců státního statku byla povalena a odklizena„.

Žula je sice materiál, který nepodléhá zubu času tak rychle jako obvyklejší pískovec, přesto si na luštění nápisu na čelní straně soklu netroufám – písmena už nejsou k rozeznání. Údajně nápis obsahoval letopočet 1734. Dále web Lužických hor udává, že výklenek kaplice nese stopy modré barvy (což lze i dnes potvrdit) a že na vrcholu býval kovový křížek, po němž už není ani stopy.

Series Navigation<< Sloup s kaplicí (boží muka) u RynolticSloup s kaplicí (boží muka) v Jablonném v Podještědí – Markvarticích >>
Tagy