weby pro nejsevernější čechy

Sloup Panny Marie v Černovicích u Chomutova

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

Zase jsem trochu cestoval a opět se ujistil, že občas se na něco podívat dopředu a pak se přinutit zastavit auto vůbec není od věci. V obci Černovice (Tschernowitz) u Chomutova jsem dokonce náhodou už jednou byl. Nepřipraven a jen jako doprovod, takže mi místní sloup se sochou Panny Marie s Ježíškem úplně unikl. O to víc jsem byl překvapený, když jsem ho nyní v obci necelou pětistovkou obyvatel našel, jak v klidu a pokoji stojí u silnice před poněkud zchátralým domem čp. 5.

Samozřejmě jako zdroj informací jsem použil knihu Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji, kde je památce věnován prostor na stranách 169 a 170.

O vzniku sloupu neexistují žádné doklady, informace podává jen těžko čitelný nápis na čelní straně podstavce sloupu. Podle něho byl stavitelem místní kameník Urban Engel a sloup vztyčil 21. dubna 1688.

Čelní strana podstavce s nápisem o vzniku a renovaci sloupu

Ukotvení sloupu na podstavci

Podstavec sloupu

Písemná zmínka pochází až ze soupisu soch obce z roku 1835. Z něho vyplývá, že sochu kameník postavil před svým domem na obecním pozemku a v dobrém stavu ji udržuje současný majitel domu.

Nápis na čelní straně byl v roce 1840 doplněn dalším nápisem, když sloup renovoval další místní kameník Karl Bertl.

Další nápis se nachází pod sochou Madony, na abaku hlavice: DISES ZV / GRESSER EHR / GOTTES.

Trhlina v hlavici sloupu pod sochou Madony

Nápis na třech stranách hlavice sloupu

V době vydání knihy je konstatován vcelku zachovalý stav, jen uvolnění stupňů kolem podstavce, řasy a lišejníky a chybějící žezlo v pravé ruce Panny Marie, znatelné na starších fotografiích. Jak je vidět na současných fotografiích, po žezlu není ani památky a hlavice sloupu je z boční části „ozdobena“ silnou trhlinou. Snad to Madona ustojí, než se najdou prostředky na opravu.

Vrcholová socha Panny Marie s Ježíškem

A pro zajímavost – zřejmě to nebyl jediný místní světecký sloup…

Series Navigation<< Sloup se sochou Anny Samotřetí v MostěSloup se sochou Krista v České Lípě >>
Tagy