weby pro nejsevernější čechy

Sloup s kaplicí (boží muka) Kamenická Nová Víska

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

U silnice mezi Markvarticemi a Vískou pod Lesy u odbočky na Kamenickou Novou Vísku v sousedství bývalé hasičské zbrojnice, později kovárny, stojí sloupová pískovcová boží muka.

Jezdíme kolem nich pořád a neustále. Většinou rychle, protože pospícháme tam nebo zpět. Roky jsem si říkal, že musím zastavit, roky to trvalo, než jsem se přemluvil. Tu budovu dozajista všichni známe, i když nejspíš v dnešní době dávnou už není ani onou kovárnou (v roce 2016 šla do dražby, podle výpisu z katastru je aktuálně ve společném jmění manželů ze Žandova, a web Kovárny na Vyhlídce nefunguje). Sloupek s kaplicí stojí vedle ní osaměle u silnice, jeho pozice není zaznamenána na mapy.cz a v Památkovém katalogu ani ťuk.

Prostě tato boží muka jen existují, a já o nich nedokážu nic zjistit. Protože k mému velkému překvapení o nich není ani slovo v encyklopedii Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a piliíře v Ústeckém kraji.

Dodatečně jsem objevil fotografii v knize Petr Joza: Josef Lorenz, cestář a fotograf, na níž je zachyceno slavnostní svěcení hasičské zbrojnice 6. srpna 1911. Domnívám se, že se jedná o tuto stavbu, ale o sloupu v textu samozřejmě ani zmínka a není ani vidět na samotném snímku.

Series Navigation<< Sloup Nejsvětější Trojice v Třebechovicích pod OrebemSloup svatého Floriana v Potštejně >>
Tagy