weby pro nejsevernější čechy

Sloup svatého Floriána na nádvoří hradu Seeberg

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

Na nádvoří hradu Seeberg stojí nenápadný (a anonymní) sloup s vrcholovou sochou svatého Floriána. V knize Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Karlovarském kraji ani zmínka. A tak je to bohužel všude. O hradě samotném existuje pramenů dost, při osobní návštěvě jsem pořídil i nějaké materiály, ale existenci sloupu všechny zdroje zamlčují.

Nedokážu tudíž určit, zda sem sloup patří, nebo tu má pouze náhradní místo. Ze kdy pochází, či zda je to jen replika. A tak vůbec. Ztvárnění sloupu je z mého pohledu poněkud netradiční – na desce u čehosi jako studna stojí nízký hranolový sokl, na něm mnohoboký podstavec sloupu ozdobený čímsi jako plastickými okny a na horní straně pleteným věncem. Nízký sloup nese svatého Floriána, který má hořící budovu u předsazené levé nohy, pravou rukou z malého džberu hasí plamen a levačkou přidržuje mohutný praporec, splývající s jeho pláštěm. Vousatá tvář s takřka zavřenýma očima je mírně skloněna k zemi.

A co jsem myslel těmi netradičnostmi? Většinou je hořící budova u opačné, pravé nohy světce. Většinou je bez vousů. A oblečen jako římský voják mívá na hlavě helmici.

Series Navigation<< Sloup Panny Marie v MostěSloup se sochou Anny Samotřetí v Mostě >>
Tagy