weby pro nejsevernější čechy

Sloup s kaplicí (boží muka) u Hvězdy

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

Na neznačené cestě z osady Hvězda ke zbytkům hradu u Hvězdy se rozkládá rozsáhlý areál skalních bytů, o nichž se nic moc zřejmě neví a o nichž také moc lidí neví. Pod tímto „skalním sídlištěm“ stojí ve svahu u cesty zanedbaná boží muka.

Pískovcový hranol završený kaplicí s vrcholovým kovovým křížkem, ke kterému vedou zhruba z poloviny svahu schody. Výklenky jsou nejen na samotné kaplici, ale i na dříku sloupu v jeho vrchní části. Na čelní straně jsou zbytky silně poškozeného nápisu, přes který zřejmě bývala umístěna nějaká deska, protože je prošpikován čímsi jako hmoždinky. Na spodním okraji přesahující kaplice je letopočet A. 1851. Čelní výklenek je proti dvěma bočním podstatně hlubší (zadní strana je hladká), snad tu bývala soška. Dřík má mělké výklenky také jen na třech stranách, na jeho pravém boku je pod nikou zbytek dalšího nápisu.

Jediný záznam, který se mi podařilo objevit, se nachází na webu Zničené kostely. V podstatě jediné, co je tu řečeno, je fakt, že „kaplička“ je zdevastovaná a pozemek (parcela č. 602/1, kód katastrálního území: 605671) patří církvi (Biskupství litoměřickému).

Pro zajímavost – o skalních bytech něco zde

Series Navigation<< Sloup Panny Marie v Bělé pod BezdězemSloup s kaplicí (boží muka) v Kyjích >>
Tagy