weby pro nejsevernější čechy

Sloup Panny Marie s Ježíškem (Svatohorská Madona) v Klášterci nad Ohří

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

V Klášterci nad Ohří nedaleko kruhového objezdu na hlavní silnici Chomutov – Karlovy Vary v mírné zatáčce v ulici Chomutovská, vedoucí k zámku, stojí před domem č.p. 116 (bývala tu lesovna) jednoduchý sloup se sochou Panny Marie s Ježíškem. Kniha Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Ústeckém kraji (strany 269 a 270) tento sloup neznámého autora uvádí typově jako Madonu Svatohorskou.

Detail vrcholové sochy Panny Marie s Ježíškem

Sloup dali postavit roku 1668 hrabě Michael Osvald Thun-Hohenstein a jeho manželka Alžběta, rozená hraběnka z Lodronu, jejichž alianční znaky jsou na přední straně podstavce sloupu. Tito tehdejší majitelé kláštereckého panství nechali sloup umístit před továrnou na porcelán. Víc podrobností bohužel kniha neuvádí.

Celkový pohled na sloup Panny Marie s Ježíškem

Socha Panny Marie s Ježíškem

Detail podstavce sloupu

Sloup není v příliš dobrém stavu, je pokryt řasou a mechy, kámen se místy loupe a na mnoha místech jsou patrné praskliny – ať už na samotné soše, nebo na sloupu.

Alianční znaky stavitelů sloupu na přední straně podstavce

Poškození paty sloupu

Series Navigation<< Sloup svatého Jakuba Většího u Jelení skálySloup Nejsvětější Trojice na náměstí v Klášterci nad Ohří >>
Tagy