weby pro nejsevernější čechy

Sloup Panny Marie v Milhostově

Článek je součástí seriálu Mariánské, trojiční a světecké sloupy

Už mnohokrát jsem se přesvědčil, že i ta nejobyčejnější a nejnečekanější místa mohou skrývat mnohá překvapení.
Přesvědčil jsem se o tom při projíždění Chebska, kdy mne v obci Milhostov a okolí zaujalo množství smírčích křížů (o těch ale snad někdy jindy) a památník padlým z Velké války. A uprostřed toho všeho stojí na návsi sloup se sochou Panny Marie.

Smírčí kříže na křižovatce u Milhostova

Smírčí kříže u kostela svatého Mikuláše v Milhostově

Památník padlým v 1. světové válce

Takže nejprve to, co se dá najít na webu:

Milhostov najdete asi 10 kilometrů severovýchodně od Chebu. Milhostov byl založen pravděpodobně již na konci 12. století. První písemná zmínka pak pochází z roku 1219. V minulosti byla obec známa také pod názvy Miloz, Miloc či Miloce. Dominantou obce s necelými 350 obyvateli je kostel sv. Mikuláše,  pocházející z roku 1306 (u něho jsou hned 3 smírčí kříže). Jedná se o pozůstatek někdejšího hradiště. Věž kostela nezapře středověkou strážní věž. Nepříliš vzdálenou historii připomíná památník obětem 1. a 2. světové války. Další mimořádně zachovalé smírčí kříže se nacházejí v okolí obce.

Pozornost ale nyní soustředíme na sloup se sochou Panny Marie. V knize Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Karlovarském kraji je mu věnován prostor stran 33 a 34.

Autor sloupu, stojícího uprostřed návsi mezi 4 lipami, není znám. Podle letopočtu na čelní straně sloupu pochází z roku 1706. Balustráda, sokl a sloup jsou ze hrubozrnné šedé žuly, vrcholová oboustranná socha a patka, na níž je socha umístěna, jsou z jemnozrnného pískovce. Až počátkem 20. století regionální badatel Josef Köhler usuzuje, že písmena J.W. na sloupu odkazují na bývalého majitele mlýna v Milhostově, který se jmenoval Werner, nic bližšího o vzniku sloupu není známo.

Sloup Panny Marie na návsi v Milhostově

Oboustranná vrcholová socha Panny Marie

Roku 1873 do sochy uhodil blesk, roku 1900 dva místní tesaři kolem sochy zřídili zahradní plot, který byl roku 1940 zničen muničním vozem. Oprav je v knize popsáno několik, aktuální stav je zaznamenán k polovině roku 2003 – zřejmě od té doby došlo jak k úpravě terénu kolem balustrády, která už není tolik utopená, tak samotného sloupu – prasklina hlavice je sice stále patrná, ale je opravená, zavřená a zřejmě i tmelená – na fotkách v knize se rozevírá do několikacentimetrové šíře. I samotná socha Panny Marie s Ježíškem vypadá podstatně lépe, než na fotografiích v knize. Snad ještě nějaké roky přežije…

Sloup Panny Marie, v pozadí kotel sv. Mikuláše

Socha Panny Marie, čelní pohled

Pohled na sloup se sochou Panny Marie zezadu

Series Navigation<< Sloup Panny Marie v HolanechSloup Nejsvětější Trojice v Blíževedlech >>
Tagy